Index Vakbarát Hírportál

Németország is betiltaná a burkát

2016. augusztus 19., péntek 11:51

Betiltaná a burkát a német belügyminiszter. Thomas de Mazière szerint a társadalmi együttélés érdekében törvényben kellene előírni, hogy az állami intézményekben, iskolákban, bíróságon a közszolgálatban ne lehessen az arcot teljesen elfedő ruhában megjelenni.

Az arc eltakarása "nem része a mi kozmopolita országunknak" – idézte a The Local a német belügyminisztert, aki szerint csak az a kérdés, hogyan kell megszövegezni a törvényt.

Maziere kijelentése nem megy szembe a kancelláréval: Angela Merkel csütörtökön már kifogásolta a konzervatív iszlám öltözködést. „Egy magát teljesen elfedő nőnek szinte semmi esélye az integrációra Németországban.”

Merkel ugyan nem foglalt egyértelműen állást a törvényi tiltás kérdésében, de kijelentette, támogatja Mazière-t a megoldás kidolgozásában. Merkel nagykoalíciójában a sokan keveslik az eddigi lépéseket a terrorizmussal szemben, különösen az elmúlt hónapban történt esetek, a München felé tartó vonaton végrehajtott késes támadás és a szintén münhcheni lövöldözés után. (Igaz, az utóbbi merényletet elkövető iráni származású fiatal ámokfutó tette nem kapcsolódik közvetlenül az iszlám alapú terrorizmushoz.)

Augusztus elején már elkészült egy tervezet, amely a terrorizmusra felszólító imámok kitoloncolását is lehetővé tenné. Ezt támogatták a szövetségi államok CDU-s belügyminiszterei is. A tervezetben a térfigyelő rendszerek fejlesztése és a rendőrök utcai jelenlétének megerősítése is benne van.

Felmerült a kettős állampolgárság tiltása is, de nem világos, hogy ez az EU tagállamokra is vonatozna-e. A tervek szerint megvonható lenne a német állampolgárság azoktól a kettős állampolgároktól, akik az Iszlám Állam vagy más szélsőséges szervezet oldalán harcoltak. 

A burka mellett a burkini – hagyományosnak mondott, valójában nagyon is újonnan megjelenő, és a nőket a külvilágtól elzáró, a tradicionális iszlám előírásaival ellentétes – fürdőruhák betiltása is aktuális kérdéssé vált. Júniusban egy bajorországi uszodában már betiltották a burkinit, ahogyan hat francia városban is. Franciaországban a burka viselése már évek óta tilos.

A burka betiltása Ausztriában is napirenden van. A külügyminiszter szerint a burka viselése gátolja az integrációt – idézte Sebastian Kurzot az MTI. A belügyminiszter, Wolfgang Sobotka szerint viszont alkotmányosan vitatható lenne a tiltás, de részlegesen autóvezetésnél, tüntetésen vagy utazásnál korlátozni lehetne a viseletet. A tiltást támogatja Norbert Hofer, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnökjelöltje. A párt 2014-ben már adott be törvénytervezetet az arc eltakarásának tilalmáról, ezt azonban a parlament akkor elutasította.

Rovatok