Index Vakbarát Hírportál

Ballisztikus rakétákkal fenyegeti vissza Dél-Korea Kim Dzsongunt

2016. augusztus 21., vasárnap 09:44

Dél-Korea bekeményít a ballisztikus rakétákat tesztelő Északkal szemben, szeptembertől ugyanis Észak-Korea belső területeit is elérő, 150-200 kilométeres hatótávolságú taktikai ballisztikus rakétákkal szerelik fel a dél-koreai flotta legújabb fregattjait.

A dél-koreai hadsereg azon dolgozik, hogy ha úgy hozza a helyzet, akkor egyszerre ki tudja lőni az összes fontos észak-koreai célpontot, ennek jegyében pedig egy ideje már elkezdtek ballisztikus rakétákat telepíteni a nagyobb romboló hajókra, most pedig a kisebb, 2300 tonnás, Icseon-osztályú fregatták kapnak ilyen fegyvereket. 

Mindezzel a déli hadsereg arra reagál, hogy Észak-Korea az év eleje óta több ballisztikus rakétakilövést végrehajtott, az egyik ilyen rakéta például nemrég japán felségvizeken csapódott a tengerbe. Erre válaszul Japán és Dél-Koreai is elkezdte a felkészülést arra, hogy ki tudja lőni az ékszak-koreai rakétákat, az Egyesült Államok és Dél-Korea pedig júliusban bejelentette, hogy 2017-ben amerikai rakétavédelmi egységet telepít a fővárostól, Szöultól 300 kilométerre lévő Szongdzsuba.

Szöul emellett új ballisztikus rakétákat is fejleszt, a Hiunmo, vagyis "az északi égbolt védelmezője" nevű rakéták új verziói 1000-1500 kilométer hatótávolságúak lesznek, ezen kívül fejlesztenek még egy tengeralattjárókból kilőhető rakétát, a járőrhajókat pedig 20 km hatótávolságú légvédelmi rakétákkal szerelik föl. 

Rovatok