Index Vakbarát Hírportál

Kivégezték az Iszlám Állam 36 tagját Irakban

2016. augusztus 21., vasárnap 14:38

Vasárnap reggel Irakban felakasztották az a 36 halálra ítélt férfit, akiket bűnösnek találtak az Iszlám Állam  által 2014-ben egy tikríti támaszpont mellett elkövetett tömegmészárlásban - írja az MTI. Az ítéletet a dél-iraki Násziríja városának börtönében hajtották végre.

Az Iszlám Állam fegyveresei 2014-ben közel 1700 főként síita újoncot lőttek agyon, akik megszöktek a Tikrít város melletti Speicher katonai táborból, és megadták magukat a szélsőségeseknek. A dzsihadisták a holttestek egy részét a Tikrítet átszelő Tigris folyóba dobták, de a legtöbb újoncot tömegsírokba lőtték.

A dzsihadista szervezet iraki offenzívájának első napjaiban elkövetett mészárlás annyira megrázta és sokkolta a térség lakóit, hogy az Iszlám Állam könnyedén, komolyabb ellenállás nélkül el tudta foglalni Tikrítet és az ország második legnagyobb városát, jelenlegi a terrorszervezet iraki főhadiszállásának számító Moszult.

Tikrít 2015-ös visszafoglalása után az iraki hatóságok 14 sírból csaknem 600 tetemet exhumáltak. Egy igazságügyi tisztviselő év elején azt mondta, hogy a tikríti mészárlásnak több mint 600 gyanúsítottja van.  Az iraki terrorizmusellenes törvény kimondja, hogy halálbüntetés szabható ki mindazokra, akik terrorcselekményt követnek el, terveznek, pénzelnek, segédkeznek benne vagy arra bujtanak fel.

Rovatok