Index Vakbarát Hírportál

Milliókért ünnepelte Fidel Castro szülinapját a venezuelai elnök, a nép meg éhezik

2016. augusztus 21., vasárnap 19:17

Az ellenzék azzal gyanúsítja Nicolas Maduro venezuelai elnököt, hogy 400 ezer dollárt (kb. 109 millió 480 ezer forintot) költött arra, hogy megünnepelje Fidel Castro születésnapját, miközben az ország olyan gazdasági válságban van, hogy a lakosság egy része már az alapvető élelmiszerekhez sem tud néha hozzájutni. Maduro állítólag egy népi zenekar kíséretében repült ennyi pénzért Havannában, ahol a zenekar koncertet adott Castro tiszteletére - írja az Independent.

Az ellenzéki Carlos Berrizbeitia a Fox News Latinonak azt nyilatkozta, Maduro az elnöki géppel utazott, aminek a működtetése nagyjából óránként 25 ezer dollárba kerül. Mivel két óra a Kubába tartó repülőút, nagyjából 100 ezer dollárba került az oda- és a visszaút. Berrizbeitia szerint 185 ezer dollárba került a szálloda és az étkezés, a maradék pénz pedig a koncert közvetítésére és a zenekar fizetésére ment el.

Július közepén írtunk róla, hogy több, mint 70 ezer venezuelai indult meg Kolumbiába élelmiszert és gyógyszert vásárolni, miután hétvégére megnyitották a határt. Nicolas Maduro, Venezuela szocialista elnöke a 2014-es gazdasági összeomlás óta sem tudja talpra állítani az országot. Hatalmas a szegénység, alapvető élelmiszerek és gyógyszerek sem elérhetők.

Ban Ki Mun ENSZ-elnök humanitárius válságnak nevezte azt az állapotot, ami most Venezuelában van. "Olyan alapvető javak nem hozzáférhetőek, mint a víz, az élelmiszer, a ruhák, vagy az orvosi ellátás" - mondta. Az élelmiszerhiány miatt Venezuela egyes helyein fosztogatás és éhséglázadás tört ki, ami miatt 400 embert letartóztattak.

Rovatok