Index Vakbarát Hírportál

Brutálisan szétverték a rendőrök a rendőri brutalitás elleni tüntetést

2016. augusztus 24., szerda 20:51

Könnygázt, vízágyút és éles lőszert vetett be szerdán a zimbabwei rendőrség, hogy véget vessen az afrikai ország fővárosában, Hararéban a rendőri brutalitás miatti utcára vonult, több száz fiatal tiltakozó akciójának.

Szerdán Zimbabwe a legnagyobb ellenzéki pártja, a Mozgalom a Demokratikus Változásokért (MDC-T) ifjúsági szárnya szervezett megmozdulást a Robert Mugabe vezette ország fővárosában, hogy tiltakozzon a politikai és polgárjogi aktivisták ellen alkalmazott, egyre fokozódó rendőri erőszak ellen.

A diákok demonstrációja viszont egy idő után fosztogatásba csapott át, a néhány tüntető ugyanis betörtek az alelnök, Phelekezela Mphoko tulajdonában lévő áruházba. A demonstrálók a város több másik üzletét is kirabolták, kirakatokat törtek be, kövekkel dobálóztak, és felgyújtották a zimbabwei állami televízió egyik autóját. A biztonsági erők először a levegőbe lőve próbáltak véget vetni a fosztogatásnak, aztán jött a könnygáz és a vízágyú.

Zimbabwében az utóbbi időben szinte mindennapossá váltak a kormányellenes megmozdulások, az ellenzéki pártok vezetői péntekre is hasonló akciót hirdettek. A függetlenedését követő néhány sikeres év után a dél-afrikai ország súlyos gazdasági válságba süllyedt, amely máig tart. A zimbabwei nemzeti valutát hiperinflációs válságot követően kivonták a forgalomból és az országban jelenleg is amerikai dollárt használnak. 

Rovatok