Index Vakbarát Hírportál

Fegyveresek támadtak meg egy kabuli egyetemet

2016. augusztus 24., szerda 17:35

Fegyverropogás és robbanás hangja hallatszott az afgán fővárosban, Kabulban az Amerikai Egyetemen, írja a BBC a rendőrségre hivatkozva. A helyszín felett füst száll. A kabuli kórház vezetője, Mohammed Szalím Raszúli közlése szerint.

A támadásban legalább egy diák meghalt, 14-en pedig megsebesültek.

Az afgán különleges erők parancsnoka afgán újságírók szerint arról számolt be, hogy a merénylet helyszínéről öt sérült afgán nőt szállítottak kórházba, egy nyugati nő  pedig épségben ki tudott menekülni az egyetemről.

Az első hírek szerint többen is az épületben rekedtek. "Itt ragadtunk a teremben más diákokkal együtt. Robbanásokat hallottam, és a közelben fegyverek ropognak" - mondta telefonon keresztül egy diák az AFP hírügynökségnek. 

Egy afgán parancsnok szerint a rendőrség "komplex támadással" áll szemben, közölte az NBC.

Az egyetem területén több száz diák tartózkodik, a tanárok között pedig több külföldi is van. Egy diák telefonon azt mondta a Reuters brit hírügynökségnek, hogy társaival együtt az egyik osztályteremben rekedt, kintről pedig lövéseket hallani.

Mark English, az egyetem rektora megerősítette, hogy a létesítményt megtámadták. Elmondása szerint az afgán biztonsági erők már a helyszínen vannak, és megpróbálják felmérni a helyzetet. A rendőrség úgy véli, hogy az egyetemre csak egyetlen támadó hatolt be, akinél automata fegyver van.

Két hete ismeretlen fegyveresek elrabolták az egyetem két munkatársát autójukból. Hollétük azóta sem ismert.

Rovatok