Index Vakbarát Hírportál

A brazil elnökről tárgyal a szenátus

2016. augusztus 25., csütörtök 16:38

Brazíliavárosban megkezdődött a súlyos költségvetési szabálytalanságokkal vádolt Dilma Rousseff elnök sorsáról véglegesen döntő szenátusi vita, de az ítéletet csak a jövő héten hozzák meg.

Rousseffet májusban a szenátus felfüggesztette a hivatalából. Végleges eltávolításához a hatalomból kétharmados többség kell a 81 tagú szenátusban. A több napos ülésen először a vád és a védelem tanúit hallgatják meg, majd hétfőn Rousseff is elmondja az érveit, és válaszol a kérdésekre.

Rousseffet azzal vádolták meg, hogy elnökválasztási kampányait 2010-ben és 2014-ben is vesztegetésekkel tolták meg, valamint hogy két éve az újraválasztása érdekében kozmetikázta az államháztartási hiányt. Ő tagadja, hogy bármi rosszat tett volna, és azt állítja, hogy tisztán politikai okokból indítottak ellene eljárást. A szenátustól „igazságtételt vár", valamint azt, hogy elismerje az ártatlanságát és visszahelyezze a hatalomba.

Brazília államfői teendőit május 12. óta Michel Temer alelnök látja el ideiglenes jelleggel. Rousseff felfüggesztésére akkor 55 szenátor szavazott.

Rovatok