Index Vakbarát Hírportál

Valódi és sikeres volt az észak-koreai rakétateszt

2016. augusztus 25., csütörtök 10:25

A legnagyobb sikerként és győzelemként értékelte Kim Dzsongun észak-koreai despota hadserege szerdán végrehajtott ballisztikus rakétatesztjét. A kommunista ország hírügynökségének arról beszélt, hogy most már Észak-Korea is teljesértékű atomhatalomnak számít, írja a CNN.

Bár az ország már több kamu rakétateszt is megpróbált sikerként eladni vagy propaganda célokra felhasználni, szakértők szerint a szerdai valóban egy sikeres teszt volt. A kilőtt új hordozórakéták alkalmasak nukleáris robbanófejek kilövésére és célbajuttatására. Azt is megerősítettek, hogy a rakétákat valóban egy tengeralattjáróról lőtték fel, tehát igaz, hogy az észak-koreai hadseregnek már van olyan járműve, amellyel képesek az ország partjaitól messzebbi célpontokat is megtámadni.

A japán és a dél-koreai hadsereg tájékoztatása szerint a szerdán kilőtt rakéta 500 kilométert tett meg, a Keleti-tengerbe, Japán partjaihoz közel csapódott be. Az eleve tiltott kísérletet ezért az ENSZ még szigorúbban elítélte. Míg amerikai szakértők hírszerzői jelentésekre arra figyelmeztetnek, hogy a következő évtizedekben Észak-Korea olyan új tengeralattjáró kifejlesztésén dolgozik, amellyel az Egyesült Államok partvidékének közelébe juthatna. 

Rovatok