Index Vakbarát Hírportál

Figyelmeztető lövéseket adott le egy amerikai hajó

2016. augusztus 25., csütörtök 22:58 | aznap frissítve

Három figyelmeztető lövést is leadott egy amerikai hadihajó, miután az Iráni Forradalmi Gárda egyik hajója túlságosan közel ment hozzá, írja a CNN. A hajót figyelmeztették fényjelzésekkel és rádión is próbáltak szólni a legénységének, de végül a USS Squall járőrhajó három lövést adott le a vízbe. A Reuters szerint az eset még szerdán történt, egy ponton pedig egy iráni hajó 200 méteres távolságon belül volt.

Elizabeth Trudeau, az amerikai külügyminisztérium szóvivője azt mondta, hogy az ehhez hasonló esetek „szükségtelenül növelik a feszültséget". A Pentagon szerint iráni hajók zaklatják mostanában a hadihajóikat a Hormuzi-szorosnál.

Csütörtökön megerősítették, hogy még a hét elején négy iráni naszád több veszélyes manővert is végrehajtott egy amerikai romboló közelében. William Urban, az 5. flotta szóvivője azt mondta, hogy a négy iráni hajó nagy sebességgel fogta be az amerikait, és közülük több 300 méteren belülre meg is közelítette a USS Nitze-t a Hormuzi-szoroshoz közeli nemzetközi vizeken.

Az iráni hajók nem válaszoltak a rádióhívásokra, sem pedig a hangjelzésekre. Végül több különböző figyelmeztetés hatására visszafordultak. Urban szerint az iráni hajók „veszélyes helyzetet teremtettek, ami további eszkalálódáshoz vezethetett volna."

Az iráni védelmi miniszter csütörtökön azt mondta, a USS Squallhoz közeli iráni hajók csak a dolgukat  tették. Azt mondta, hogy figyelik az Irán közelében elhajózó amerikaiakat, és ha megsértik a felségvízeiket, akkor szembeszállnak velük.

Rovatok