Index Vakbarát Hírportál

Hollandiában vagy Franciaországban készültek merényletre a brüsszeli robbantók

2016. augusztus 25., csütörtök 14:42

Csak az idő szorítása miatt robbantottak a brüsszeli repülőtéren az Iszlám Államnak felesküdő el-Bakraoui fivérek. A március 22-én elkövetett támadást eredetileg az Európa-bajnokság idejére tervezték Franciaországba, de lehetséges heylszínként felmerült az amszterdami Schiphol repülőtér is. Azonban a rendőrség túl gyorsan a nyomukra akadt – éppen a merénylet előtti napon találták meg az egyik korábbi rejtekhelyüket, ahol Salah Abdeslamot is elfogták –, ezért választották a brüsszeli célpontokat március 22-én, írja a La Dernière Heure belga lap.

Az új információkra úgy derült fény, hogy az öngyilkos merénylet napján az el-Bakraoui fivérek kidobták a számítógépük merevlemezeit egy a rejtekhelyükhöz közeli kukába. Az ezeken talált feljegyzések és videófelvételek tanúsága szerint a merénylők előre bocsánatot kértek az Iszlám Állam vezetőitől és szimpatizánsaitól, hogy rögtönözniük kell és Brüsszelben hajtanak végre öngyilkos robbantást – tájékoztatta a lapot egy bennfentes, terrorelhárításban dolgozó belga forrás.

Ibrahim el-Bakraoui március 22-én robbantotta fel magát a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren, míg testvére, Khalid nem sokkal később a metróban, az európai uniós intézmények közelében követett el öngyilkos merényletet. A rögtönzött terrortámadásokban 32 ember halt meg, 340-en pedig megsebesültek.

A testvérek egyik társáról, az unokatestvérükről Oussama Atarról úgy tudják a hatóságok, hogy még mindig szökésben van. Egy AFP-nek nyilatkozó belga rendőrségi forrás Európa legkeresettebb emberének nevezte a 32 éves belga-marokkói állampolgárságú férfit. Fontos szereplője lehet a belgiumi és franciaországi Iszlám Államhoz köthető terrorszervezetekhez, ugyanis szintén unokatestvére a június közepén letartóztatott Mustafa Jawad Benhattal, aki a gyanú szerint az Írország-Belgium Eb-meccs alatt készült terrortámadásra, mielőtt a hatóságok letartóztatták, írja a Le Monde.

Rovatok