Index Vakbarát Hírportál

Merkel és Sobotka nem ért egyet a menekültkvótákban

2016. augusztus 25., csütörtök 18:24

Menekültkvótákban továbbra sincs egyetértés Prága és Berlin között, jelentette a cseh fővárosból az MTI tudósítója Angela Merkel és Bohuslav Sobotka csütörtöki tárgyalása után.

"A migrációs kérdést illetően nem értünk egyet a menekültek újraelosztásában" – jelentette ki a találkozó utáni sajtótájékoztatón a német kancellár, aki szerint nem probléma , hogy az EU-n belül több vélemény is létezik a témában. Merkel szerint az a legfontosabb, hogy párbeszédet tudnak folytatni az ügyben.

A cseh miniszterelnök úgy fogalmazott: "Több migrációval kapcsolatos problémában hasonló az álláspontunk, elsősorban ami külső schengeni határok védelmét vagy a migráció gyökereinek kezelését érinti. Vannak azonban területek, ahol a véleményünk eltér. Csehország számára elfogadhatatlanok azok a javaslatok, amelyek a menekültek befogadásának rendszerét a kvótákra alapozva megváltoztatnák."

Merkel arról is beszélt, hogy pénteken személyesen is részt vesz a visegrádi miniszterelnöki csúcstalálkozón Varsóban, ahol a migráció kérdése kerül majd középpontba, a szeptemberi uniós csúcstalálkozón Pozsonyban pedig az Európai Unió jövője lesz a téma. A kancellár szerint meg kell vitatni, hogyan lehet megerősíteni az EU külső és belső biztonságát, hogyan kellene harcolni a migráció ellen, illetve hogyan lehetne a legjobban kezelni a kialakult helyzetet.

A kétoldalú cseh-német kapcsolatokat mindkét fél jónak minősítette. "Sok közös érdekünk van. Nem látok lényeges eltérést a visegrádi országok diplomáciája, illetve a német vagy a francia diplomácia között" – mondta Merkel, aki négy év után látogatott el újra Prágába. A kancellár a délután során Milos Zeman cseh államfővel is találkozik, vele szintén Európa jövőjéről és a menekülthelyzetről tárgyal majd. Zeman egyébként – Merkellel szemben – hangos ellenzője a muzulmán migránsok befogadásának.

Rovatok