Index Vakbarát Hírportál

Halvány remény, hogy segíteni tudnak az ostromlott szír városok lakóin

2016. augusztus 26., péntek 13:40 | aznap frissítve

Megérkezett a Vörös Félhold nemzetközi segélyszervezet civileket és fegyveres felkelőket kimenekítő első konvoja a szíriai kormányerők által ostromgyűrűbe zárt Darajába pénteken - jelentette az AFP francia hírügynökség egyik helyszíni tudósítója.

Valószínűleg a pénteki ima végén kezdik az evakuációt.

A csütörtöki megegyezés szerint 700 fegyveres távozhat Darajából a lázadók kezén lévő Idlíbbe, míg négyezer civil lakost Damaszkuszhoz közeli fogadóközpontok várják - írta a SANA szíriai állami hírügynökség. Az Adzsnad as-Sam és az Iszlám Mártírjai nevű csoportokhoz tartozó darajai felkelőknek le kell adniuk fegyvereiket a hadseregnek.

Egy szíriai katonai forrás hozzátette: a következő lépés ezután az, hogy a hadsereg behatol a Damaszkusz vonzáskörzetéhez tartozó városba.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű emigráns szervezet szerint több ezren maradhatnak Darajában, miután a kormányerők megígérték, hogy nem indítanak megtorló akciókat a lakossággal szemben.

Az ENSZ adataival szemben a helyi városi tanács úgy tudja, hogy akár 8300-an is tartózkodhatnak Darajában.

Aszad büntette a város civiljeit

Az Amnesty International egyik áprilisi videója szerint Daraját nem kímélték a rezsim erői az utóbbi négy évben: Damaszkusz megakadályozta a nemzetközi humanitárius segélyek eljuttatását az elővárosba, és hatezer hordóbombát dobott le a településre, számtalan civil halálát okozva.

Az ENSZ szerint a városban rengetegen haltak meg a súlyos élelmiszer- és gyógyszerhiány miatt is. A szíriai elnök egyik tanácsadója ezzel kapcsolatban korábban kijelentette, "senki sem éhezik Darajában", amely "annyi borsót, babot és vad bogyósgyümölcsöt termeszt, amely egész Szíriának elég lenne". A városba először idén júniusban érkezett humanitárius segély.

Aleppo lakosai is az éhhalál szélén

Eközben még bizonytalan, hogy az ostromlott Aleppo lakosai hasonló szerencsében részesülhetnek.

Oroszország is beleegyezett, hogy 48 órás tűzszünettel segítse a humanitárius segítség Aleppóba juttatását, írta a Reuters. A segélyek azonban csak akkor juthatnak el a sanyargatott civilekhez, ha a többi harcoló fél is hajlandó csatlakozni a tűzszünethez, nyilatkozta az ENSZ segélyekért felelős vezetője, Jan Egeland.

A helyzet nem egyszerű, mivel a várost ostromló orosz hadsereg Aszad erőit támogatja, míg a nyugati haderő a szír lázadók oldalán harcol.

Az amerikai fél szintén csatlakozna a tűzszünethez, de hangsúlyozták, hogy a céljuk az országos tűzszünet, megsegítve ezzel minden térség lakóit.

A szír ellenzék egy hete igyekszik megegyezni a harcoló felekkel az aleppói tűzszünetért. Reményeik szerint az amerikai és orosz fél genovai találkozója előremozdíthatja az ügyet.

Az ENSZ-nek már kész tervei vannak az éhező lakosság mielőbbi ellátására. A tűzszünet kezdetekor 20 teherautó szállítana élelmet és gyógyszert kelet-Aleppó 80 ezer ostromgyűrűben rekedt lakójának. A város nyugati felén lakók még kritikusabb körülmények közt élnek. Őket Damaszkusz irányából próbálnák megközelíteni. A vitatott délen pedig a vízellátást próbálnák helyrehozni.

Az ENSZ figyelmeztetett, hogy Idlib és Damaszkusz térségében több olyan ostromlott város is van, ahobá 116 napja nem jutott semmilyen segítség.

Rovatok