Index Vakbarát Hírportál

Kvóta a gyakorlatban: 8, azaz nyolc menekültet fogadott be Csehország

2016. augusztus 30., kedd 17:12

Nyolc menekültet fogadott be Csehország a múlt héten az Európai Unió 2015 szeptemberében elfogadott kvótái alapján - jelentette a ČTK hírügynökség a cseh Belügyminisztériumra hivatkozva. A cseh hatóságok hétfőn állították ki számukra a nemzetközi védelmet biztosító dokumentumokat.

Az EU tagállamok 2015 áprilisában úgy határoztak, hogy a menekültáradat miatt leginkább sújtott Olaszország és Görögország területéről önkéntes alapon átvesznek menekülteket, és arányosan szétosztják őket az EU tagállamai között. Egy hónappal később az EU országok belügyminiszterei megszavazták, hogy kötelező jelleggel, a következő két évben, 120 ezer menekültet vesznek át az érintett országokból. Tavaly májusban egy olyan javaslat született, amely szerint az a tagállam, amelyik nem hajlandó átvállalni menekülteket a túlterhelt uniós országoktól, menekültenként 250 ezer euróval (kb. 77 millió forint) kiválthatja magát.

Csehországban eddig hivatalosan 12, kvóták alapján elosztott menekült tartózkodott. 2017 végéig 2691 embert kellene befogadniuk. A csehek 2015 áprilisában önkéntes alapon vállalták 1100 menekült beengedését Olaszországból vagy Görögországból. Ez a szám a szeptemberi dublini döntés értelmében 1591 menekült további befogadásával növekedett, annak ellenére, hogy Csehország és néhány más ország - többek között Magyarország - az eredeti kvótaszámok kibővítése ellen szavazott (Magyarországnak eredetileg 1290 menekültet kellett volna befogadnia). 

Csehország önkéntes alapon idén februárban felajánlotta 20 menekült befogadását Görögországból vagy Olaszországból. A biztonsági átvilágítás után április végén végül csak 4 szíriai menekült érkezett Görögországból. Hét menekült érkezését várták, de az áttelepítési ügyintézés ideje alatt hárman elhagyták a menekülttábort. A fennmaradó 13 emberre Csehország mondott nemet, miután kiderült, nem volt elég megfelelő dokumentum, amellyel minden kétséget kizáróan bizonyítani tudták volna személyazonosságukat.

A múlt héten befogadott csoport Görögországból érkezett. "A cseh hatóságok eredetileg 11 ember érkezésével számoltak, de biztonsági okokból végül 8 ember léphetett be cseh területre" - nyilatkozta Lucie Nováková, a cseh belügy szóvivője. A szóvivő szerint a 120 ezer ember elosztása más EU-s tagállamokba lassan halad. Információik szerint eddig összesen 3947 embert helyeztek el más tagállamokba.

Rovatok