Index Vakbarát Hírportál

Ő az az ember, aki több mint 800 millió forintot ér

2016. augusztus 30., kedd 20:39

Washington 3 millió dollár jutalmat tűzött ki azok számára, akik bármilyen információval segítséget nyújtanak az Egyesült Államokban is kiképzést kapott, majd az Iszlám Államhoz csatlakozott Gulmurod Halimov volt tádzsik rendőrezredes elfogásához, írja az MTI.

A 41 éves Halimov, aki forintra átváltva nagyjából 830 milliót ér meg az amerikai kormánynak, Tádzsikisztán különleges belügyi egységének (OMON) volt az egyik vezetője. Tavaly tavasszal titokzatos módon nyoma veszett, majd olyan felvétel jelent meg az interneten, amelyen muzulmán öltözetben az Iszlám Állam fegyvereseinek társaságában látható.

A videón a férfi azzal indokolta lépését, hogy elégedetlen volt a tádzsik belügyminisztériumban uralkodó állapotokkal. Egyebek között azzal, hogy nem engedélyezik a muzulmán öltözet viselését és a napi ötszöri imát.

A férfi átpártolásának jelentőségét növeli, hogy hazáján kívül Oroszországban és az Egyesült Államokban is kapott kiképzést a különleges alakulatoknál, ráadásul többéves karrierje során nem egy tádzsik állami kitüntetésben részesült.

A tádzsik főügyészség 2015 júliusában büntetőeljárást indított Halimov ellen, emellett nemzetközi körözést rendeltek el az Interpolnál. A tádzsik nemzetbiztonsági bizottság szóvivője tavaly közölte, hogy pontos információkkal bírnak arról: „Halimov beállt az IS támogatóinak sorába Szíriában, ahova két közeli beosztottjával, Törökországon keresztül utazott”.

Washington tavaly szeptemberben minősítette „nemzetközi terroristának” Halimovot. Azért ajánlottak fel 3 millió dollár értékű jutalmat a nyomra vezetést segítő informátoroknak, mert az amerikai külügyminisztérium az Iszlám Állam egyik „kulcsfontosságú vezetőjének” tekinti őt, aki jelentős szerepet tölt be a dzsihadista szervezet toborzómunkájában is.

Rovatok