Index Vakbarát Hírportál

Soros dollármilliókat költ rá, hogy ne legyen olyan fehér az amerikai ügyészi kar

2016. augusztus 30., kedd 20:10

Soros György az amerikai igazságügyi rendszer megreformálásáért folyó kampányra költött 3 millió dollárt 2016-ban - írja a Politico. A cél, hogy az ügyészi kar összetétele jobban tükrözze az amerikai társadalom nemi és nemzetiségi arányait, ugyanis az ügyészek 95 százaléka továbbra is fehér, sőt háromnegyedük fehér férfi.

A lap szerint az Egyesült Államok hat szövetségi államában Soros az elmúlt évben anyagilag jelentősen támogatta egyes szövetségi és kerületi ügyészek megválasztását (az Egyesült Államokban ezeket a pozíciókat választással lehet betölteni). A kampányok sok helyütt sikeresek voltak, ezekben a kerületekben afroamerikaiak és spanyolajkúak kerültek ügyészi pozíciókba.

A milliárdos valamennyi támogatottja fekete vagy spanyolajkú volt és mind egyetértettek Soros céljaival, miszerint csökkenteni kell az aránytalanságokat a bírói és az ügyészi pozíciókban. Ugyanakkor a támogatottak egy része még csak nem is tudott róla, hogy Soros pénzt áldoz a kampányára. Egyikük a Politiconak azt nyilatkozta, úgy jutott el hozzá a hír, hogy valaki megdícsérte a rádióban futó hirdetését, amiről ő is akkor hallott először.

A Politico szerint Soros kampánytámogatása a legkézzelfoghatóbb cselekedet a progresszívak azon törekvései közül, amelyek reformorientált ügyészjelöltek bejutását szolgálják az igazságszolgáltatásba. A kerületi ügyészek kampányait Soros politikai akciócsoportokon keresztül Florida, Mississippi, Louisiana, Új-Mexikó, Texas és Illinois államokban támogatta.

Rovatok