Index Vakbarát Hírportál

Svédország bevezetné a sorkatonaságot

2016. augusztus 31., szerda 21:25

Még egy évtized sem múlt el azóta, hogy Svédország megszüntette, a svéd kormány megint visszaállíthatja a kötelező sorkatonai szolgálatot 2019-től - írja a Local.se.

A Svenska Dagbladet szerdán azt írta, hogy a szociáldemokrata-zöld kormánykoalíció hamarosan előáll egy törvénytervezettel, ami 2019-től a férfiak és a nők esetében is kötelezővé tenné a sorkatonaságot. A tervezetről eddig azt lehet tudni, hogy a korábbi rendszer egy lazább verzióját hozná vissza, mivel minden évben csak néhány ezer embernek kéne bevonulnia a seregbe. A tervek alapján minden 17. életévét betöltött svédnek ki kéne töltenie egy kérdőívet, ami alapján egy év múlva választanák ki azokat, akiket behívnak sorkatonának.

Önkéntes katonai szolgálatra ugyanúgy bárki jelentkezhet majd, ahogy most is. A svéd parlament védelmi bizottságának volt tagja, a törvényjavaslatot előkészítő Annika Nordgren Christensen azt mondta, hogy szeptember előtt nem árulhat el részleteket a javaslatról, de az a céljuk, hogy olyan rendszert hozzanak létre, ami az állampolgárok szabad választásán alapul, és mint amilyen Norvégiában és Dániában működik. Az nem teljesen tiszta, hogy hogyan akarnak egy kötelező rendszert szabad döntésekre alapozni.

Az Ipsos közvélemény-kutatása alapján a svédek 72 százaléka támogatja a sorkatonaságot, és csak 16 százalék mondta azt, hogy ez egy rossz ötlet.

Rovatok