Index Vakbarát Hírportál

Előkerült Nelson Mandela első tévéinterjúja

2016. szeptember 1., csütörtök 23:44 | aznap frissítve

A Nelson Mandela Alapítvány bejelentette, hogy megtalálta azt a felvételt, ami minden bizonnyal Mandela első ismert televíziós interjúja volt, még évtizedekkel azelőtt, hogy Dél-Afrika első fekete elnöke vált volna belőle, írja az AP.

A 24 másodperces interjút Mandela valamikor 1956 és 1961 között adta a holland köztévének, és az apartheid rendszer ellen küzdő fiatal jogászként nyilatkozott benne arról az ügyről, melyben árulás miatt vádat emeltek ellene.

Mindig is helytelennek tartottuk,hogy bármelyik faji csoport uralkodjon egy másikon

– mondta többek között.

A Mandela elleni per több mint négy évig tartott, de a felvétel pontos dátuma nem ismert, feltehetően a tárgyalás egyik szünetében készült. A felvételt 1961. január 31-én adta le az AVRO nevű holland médiavállalat, az apartheidről szóló műsora részeként. Eddig egy 1961 májusában, az akkor már ismét körözött Mandelával készült, brit interjúról gondolták azt, hogy az volt Nelson Mandela első televíziós nyilatkozata, írja az MTI.

Az 1956 és 1961 tavasza között zajló perben Mandelát a vádlottak utolsó csoportjában mentették fel 27 társával együtt. Pár nappal később illegalitásba vonult, és megalapította az Afrikai Nemzeti Kongresszus katonai szárnyát, amelyet ismételt letartóztatása, 1962. augusztus 5-ig irányított. Utána 27 évig ült börtönben, 1990. február 11-én szabadult, majd 1994-ben ő lett Dél-Afrika első fekete elnöke.

Rovatok