Index Vakbarát Hírportál

Ferenc pápa szerint a környezetszennyezés meggyónandó bűn

2016. szeptember 1., csütörtök 22:14

A hívőkhöz és a civil társadalomhoz intézet több nyelvű üzenetet Ferenc pápa - írja az MTI. A Gyakoroljunk irgalmasságot a közös otthonunk iránt címmel megjelent üzenet a teremtett világnak szentelt imanapon jelentette meg az egyházfő. Az imanapot Ferenc pápa tavaly vezette be az egyházban, így most második alkalommal tartják meg. Ennek keretében a katolikus egyházfő csütörtök este imavirrasztást vezet a római Szent Péter téren. 

 Az imanap üzenete "a bolygónkon élő összes emberrel való párbeszéd megújítása a természet pusztításának és a szegények szenvedésének elkerülése érdekében". Ferenc pápa üzenete szerint Isten viruló kertet ajándékozott az embernek, aki viszont szennyezetté, romossá, kietlenné teszi a világot. "Nem maradhatunk közömbösek a biodiverzitás elveszítése és az ökoszisztémák pusztításával szemben, amelyet gyakran felelőtlen és egoista magatartásunk okoz" - olvasható a pápai üzenetben, amely szerint a természet bántalmazása az emberek bántását is jelenti. 

A dokumentum összefüggésbe hozza a természeti környezet korlátlan kizsákmányolását és pusztítását a föld különböző térségeit uraló szegénységgel. Emlékeztett, hogy 2015 az eddigi legmelegebb évnek bizonyult és a globális felmelegedés 2016-ban is fokozódott. Az éghajlatváltozás pedig a "migrációra kényszeredettek gyötrelmes válságát" idézi elő: a világ szegényei kevésbé felelősek a környezeti változásokért, mégis elsőként szenvedik el a klímaváltozás hatását. Az egyházfő szerint a világ fejlett, északi része "környezeti adósa" a szegényebb délnek és ezért anyagi és műszaki segítséget kell nyújtania a környezeti változások hatásainak egyensúlyozására.  

A föld kiáltása a szegények kiáltása. Ferenc pápa hangsúlyozta, hogy a környezeti problémák felismerésén túl, a természettel szembeni bűnök meggyónása és életmód változtatás szükséges.

Rovatok