Index Vakbarát Hírportál

Iszlamistákat is Európába csempészett egy ukrán határőr

2016. szeptember 1., csütörtök 07:31 | aznap frissítve

Az ukrán-orosz határon működő nemzetközi embercsempész-csoportot számolt fel az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) az ügyészséggel és rendőrséggel karöltve. A hálózat mások mellett iszlamista harcosokat is az Európai Unióba juttatott Oroszországból, írja az MTI.

Az SZBU honlapján olvasható jelentés szerint a bűnszövetkezetet az Ukrán Állami Határőrszolgálat (DPSZU) keleti regionális főosztályának egyik munkatársa irányította. Ő leplezte az oroszokból, ukránokból és kaukázusiakból álló nemzetközi csoport tagjainak törvényellenes tevékenységét.

Az embercsempész folyosó mindkét irányba - Oroszországból Ukrajna felé és fordítva is - működött. Az SZBU munkatársai megállapították, hogy az embercsempész útvonalat az Iszlám Állam terrorszervezet hívei is használták, hogy harcosaikat Oroszországból európai uniós országokba juttassák.

Az SZBU közleménye szerint az embercsempész-csoport egyik tagját a szolgálat munkatársai hétfőn fogták el az észak-ukrajnai Szumi megye területén, amikor két ukrán állampolgárt készült illegálisan átjuttatni Oroszországba. A bűnszervezet többi tagját, közte a csoport vezetőjét ugyanazon a napon Harkivban vették őrizetbe. Az ügyben az ukrán hatóságok folytatják a nyomozást.

Rovatok