Index Vakbarát Hírportál

Rejtély, miért fogadott Putyin brit diákokat a Kremlben

2016. szeptember 1., csütörtök 14:20

Az orosz elnök tizenegy diákot fogadott magánkihallgatáson az elitképzőnek tartott Eton College-ból, miközben Theresa May miniszterelnök és Boris Johnson külügyminiszter még javában vár a találkozóra Putyinnal.

Egy találkozó Vlagyimir Putyinnal általában különleges kegy: számos politikus hónapokig vagy esetleg hiába is vár arra, hogy találkozhasson a mindenható orosz vezetővel. Hogy mást ne mondjunk, három éve még Donald Trump is hiába repült Moszkvába, Putyin végül lemondta a tervezett találkozójukat.

Ezért is meglepő, hogyan juthatott be tizenegy brit diák az elnökhöz, aki kétórás magánkihallgatáson fogadta őket a múlt héten, és még pózolós csoportképet is készítettek a Kremlben. Ezzel meg is előzték az új miniszterelnököt, Theresa Mayt, aki csak a jövő héten találkozik majd Putyinnal a kínai G20 csúcstalálkozón.

Az egyik diák, David Wei ezt írta utólag a Facebookon: "Tíz hónapomba, 1.040 emailembe, 1000 sms-embe, számtalan álmatlan éjszakámba, egy vizsgám alatti folyamatos paranoiámba, és a romló tanulmányi eredményeimbe került, de itt vagyunk. Srácok, mély benyomást tettünk Putyinra, aki válaszul megmutatta nekünk az emberi arcát".

Az Eton College közleményében magánlátogatásnak nevezte az eseményt, a Kreml pedig egyelőre nem is kommentálta a találkozót, mint ahogy a brit külügyminisztérium sem. Éppen ezért a Guardian is csak találgatni tudott a találkozó létrejöttének körülményeiről: lehetséges, hogy a diákok vagy a közvetítők között volt egy Putyin belső köréből származó tisztviselő fia is, hiszen minden hazafias lózung ellenére az orosz vezetők is előszeretettel iskoláztatják a gyerekeiket nyugaton. A lap azt is írja, hogy állítólag Tyihon Sevkunov atya segített a találkozó létrejöttében, akit Putyin személyes lelkészének tartanak, és aki az idén mondott egy beszédet Etonban. 

A diákokat megszólaltatta a Russia Today orosz állami tévécsatorna is, de ott nem esett szó a találkozóról, hanem a világpolitikáról és a Brexitről kérdezték őket. Az etoni magániskola az egyik legpatinásabb brit tanulmányi intézmény, és nem véletlenül nevezik elitképzőnek is, hiszen az ott tanulók életre szóló kapcsolati tőkére tehetnek szert. Számos egykori brit miniszterelnök tanult Etonban, William Gladstone-tól egészen David Cameronig.

Rovatok