Index Vakbarát Hírportál

Több százan haltak meg kazettás bombák miatt Szíriában és Jemenben

2016. szeptember 1., csütörtök 19:11

A nemzetközi tiltakozások ellenére továbbra is használják Szíriában és Jemenben kazettás lőszereket, jelentette be a Szövetség a Kazettás Lőszerek Ellen (CMC) Genfben. A kazettás lőszerek betiltásáról szóló nemzetközi egyezmény betartásának ellenőrzését végző szervezet szerint csak 2015-ben legalább 350 embert öltek meg ezek az alattomos fegyverek. A szíriai áldozatok száma 248, a jemenieké 104.

A szíriai támadások száma nőtt, amióta Oroszország a szíriai kormányerőkkel közösen hadműveletbe kezdett 2015. szeptember végén, mutatott rá a Human Right Watch nemzetközi emberi jogi szervezet, amely közreműködött az ENSZ-nek készített jelentés összeállításában. A Szaúd-Arábia vezette nemzetközi szövetség 2015 áprilisa és 2016 márciusa között legalább 19 jemeni támadáshoz használt kazettás lőszereket, áll a jelentésben.

2015-ben a kazettás lőszerekkel megölt, illetve megsebesített emberek 97 százaléka civil volt, írja az MTI. A kazettás lövedékek érintésre robbannak, és az áldozatukat súlyosan megcsonkítják.

A CMC felszólított valamennyi államot, hogy tartsák be az ilyen lövedékek betiltásáról szóló, 2010-ben életbe lépett ENSZ-egyezményt. A 2008 májusában elfogadott okmány, amelyet eddig 100 ország – közöttük Magyarország – ratifikált, előírja a készletek nyolc éven belüli felszámolását, valamint a segítségnyújtást a túlélőknek és hozzátartozóiknak.

Szíria, Szaúd-Arábia, az Egyesült Államok, Kína, Oroszország, Izrael és több másik állam nem részesei az egyezménynek.

Rovatok