Index Vakbarát Hírportál

Váratlanul kitakarították az agyvérzést kapott üzbég elnök szülővárosát

2016. szeptember 1., csütörtök 20:47

Sürgősen mozgósították csütörtökön a köztisztasági dolgozókat az elmúlt  hétvégén agyvérzést kapott Iszlam Karimov üzbegisztáni elnök szülővárosában, Szamarkadban - írja az MTI.  A város központi utcáinak rendbetétele egyes vélekedések szerint az államfő temetésének előkészületeit is jelentheti.

A 78 éves Karimov szombaton kapott agyvérzést kisebbik lánya, Lola Karimova-Tillyaeva szerint. A taskenti kormány azóta is hallgat az országot az 1991-ben elnyert függetlensége óta irányító elnök állapotáról. Ez alapján gondolják sokan, hogy meghalt. Korábban Karimov a jogelőd Üzbég SZSZK, a volt Szovjetunió egyik tagállamának elnöke volt.

 Az Afganisztántól északra fekvő, 32 millió lakosú, legnépesebb közép-ázsiai országot destabilizálhatja, amennyiben - Karimov esetleges halála esetén - nem sikerülne az utódlást zavartalanul levezényelni. Karimovnak nincs fia, akit utódnak lehetne választani a hagyományosan patriarchális országban. Az elnök idősebb lánya, Gulnara azóta nem jelent meg a nyilvánosság előtt, hogy 2014-ben egyes sajtóhírek szerint házi őrizet alá helyezték. Karimov másik lánya, Lola hazájának nagykövete az UNESCO-nál Párizsban.

Rovatok