Index Vakbarát Hírportál

Kormány nélkül marad Spanyolország

2016. szeptember 2., péntek 21:45

A második szavazáson sem választották meg miniszterelnökké Mariano Rajoyt a spanyol parlamentben. A júniusi választáson győztes konzervatív Néppárt (PP) jelöltje 170 szavazatot kapott, saját pártján kívül a Ciudadanos nevű liberális középpárt támogatta, ugyanúgy, mint szerdán az első szavazáson.

Rajoy megválasztásához 176 szavazat kellene. A szavazás előtt Rajoy még egyszer a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) támogatását kérte, szerinte ez az egy életképes lehetőség létezik, vagy marad a választások újabb megismétlése. A PSOE azonban most is elutasította az ajánlatot.

A törvény szerint október végéig kell megalakulnia az új kormánynak, különben a királynak új választásokat kell kiírnia. Ugyanez történt tavasszal is, amikor Pedro Sánchez miniszterelnökségét utasította el a parlament két szavazáson.

Az elemzések szerint az ügyvezető miniszterelnök újraválasztásának kudarca borítékolható volt. Szeptember 25-én Baszkföldön és Galíciában helyhatósági választásokat tartanak, a pártok a jobb választási szereplés reményében addig nem akarnak változtatni a hónapok óta hangoztatott álláspontjukon – írja az MTI. A helyzet esetleg a helyi választások után változhat meg; a konzervatívok arra számítanak, hogy a szocialisták akkor majd tartózkodással végül segíteni fogják a kormány megalakulását. Spanyolországot már több mint nyolc hónapja irányítja ügyvezető kormány.

Rovatok