Index Vakbarát Hírportál

Műteni kéne és túlsúlyos? Előbb fogyjon le!

2016. szeptember 3., szombat 15:46

Az angol állami egészségügyi szolgáltató, a National Health Service (NHS) Anglia északkeleti régiójában, Vale of Yorkban illetékes klinikai szakbizottságának terve alapján a helyi kórházak megtagadhatnák bizonyos műtétek, például térdműtétek vagy derékműtétek végrehajtását a túlsúlyos vagy dohányzó betegektől - írja a BBC.

A terv alapján egy ilyen esetben ha egy túlsúlyos (30-nál magasabb testtömeg-indexszel rendelkező) beteg bizonyos időn belül a testsúlya 10 százalékát le tudja adni, akkor egy éven belül elvégeznék rajta a szükséges műtétet. A szabály életmentő műtétekre nem vonatkozna.

Az NHS England közölte, hogy még vizsgálják a tervet, mert azt akarják, hogy az új szabályok arányosak és korrektek legyenek. Az NHS szóvivője ugyanakkor azt is elmondta, hogy "az elhízás és a dohányzás visszaszorítása nem csak a betegeknek előnyös, de az NHS-nek és az adófizetőknek is több millió fontot spórol meg".

Chris Hopson, a sürgősségi, ambuláns és háziorvosi ellátásokat képviselő szervezet, az NHS Providers vezetője azt mondta, aggodalomra ad okot, hogy egy ilyen döntések születnek meg a brit egészségügyben. Az NHS vezetői ugyanis olyan helyzetben vannak egy ideje, amikor már nem rendelkeznek elegendő forrással ahhoz, hogy akkora mennyiségű munkát végezzenek, amire szükség lenne. Hopson szerint ezért nem arra van szükség, hogy bizottságok ilyen döntésekkel foldozgassák a rendszert, hanem egy nemzeti szintű vita kellene az egész egészségügy helyzetéről.

Egy túlsúlyos betegekkel is foglalkozó portsmouth-i orvos azt mondta a lapnak, hogy szerinte a tervben van ráció, ha gazdaságosságról van szó, ugyanakkor az intézkedés csak rövidtávú szempontokat mérleges és diszkriminatív. "Az elhízás egy betegség, és az érintett emberek nem úgy kelnek fel minden nap, hogy azt kérdezik maguktól, hogy hogyan maradhatnak kövérek" - mondta. Arról is beszélt, hogy a legtöbb túlsúlyos ember igyekszik lefogyni, és egy olyan megoldás, ami anélkül tagad meg tőlük bizonyos műtéteket, hogy segítene a lefogyásban, leginkább egy faji vagy vallásos alapon diszkrimináló szabályhoz hasonlít.

A sebészeket képviselő Royal College of Surgeons közleménye szerint támogatják a bizottság törekvéseit a dohányzás és elhízás visszaszorításával kapcsolatban, de a műtétek megtagadása nem elfogadható szerintük. Az Imperial College kutatóinak tanulmánya alapján 2014-ben 6,8 millió férfi és 7,7 millió nő volt elhízva az Egyesült Királyságban.

Rovatok