Index Vakbarát Hírportál

Egy belga város iskoláiban betiltották a fejkendőt

2016. szeptember 5., hétfő 20:20

A tanév kezdetén több diák váltott középiskolát Liège-ben és környékén, miután megtudták, hogy az állami intézmények felső tagozataiban betiltották a fejkendők viselését - írta az RTBF belga közszolgálati televízió internetes oldalán hétfőn.

A lap szerint nincs általános szabály és állami intézkedés a fejkendő viselését illetően, a liège-i középiskolák vezetői ugyanakkor betiltották a fejet és a hajat takaró vallási jelkép viselését.

A tájékoztatás szerint a Marie-José intézet utolsóként, a tanév megkezdése előtt vezette be a szigorítást. Az elmúlt tanévben még megengedett volt a rövid, fül mögött záródó kendő viselése, ugyanakkor az iskola vezetése arról számolt be, hogy a lányok egy része nem tartotta be a szabályokat. 

Mivel a diákok legtöbbje, ha a vallás és a szabályok között kell dönteniük, inkább a vallási előírásoknak engedelmeskednek, az iskola vezetése a tanév megkezdése előtt tartott értekezletén úgy döntött, mindenki számára megtiltja a fejkendők viselését a tanórákon.

Emiatt néhányan hétfőn, az iskolakezdés első napján elhagyták a tanintézményt.

Az ugyancsak liège-i Beauvoir iskolában, ahol az újonnan érkezett bevándorlók oktatása folyik, és a Maurice Destenay intézet alsó tagozatainak első osztályában még lehetővé teszik a fejkendők viselését, ugyanakkor mindkét iskola felsőbb osztályaiban a szigorú tiltás mellett döntöttek.

A tájékoztatás szerint kivételt egyedül az ugyancsak az ország keleti részében található Verviers városának Sainte-Claire nevet viselő iskolája képez a liège-i régióhoz tartozó gimnáziumok közül. Ennek oka az lehet, hogy Brüsszel Molenbeek városrésze után a hatóságok szerint Verviers-ben van a legnagyobb és legradikálisabb muzulmán közösség Belgiumban.

Rovatok