Index Vakbarát Hírportál

Beszólt Obamának, aki emiatt lemondta a találkozót

2016. szeptember 6., kedd 06:14

Barack Obama amerikai elnök lemondta az őt sértegető Fülöp-szigeteki elnökkel tervezett találkozóját a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége (ASEAN) vezetőinek laoszi csúcsértekezletén.

Az Obama-Duterte találkozót kedden tartották volna. A szókimondó Rodrigo Duterte azonban Laoszba indulása előtt beszólt Obamának, és figyelmeztette, hogy ne merje megkérdőjelezni a kábítószer ellen hirdetett háborúját.

Ha mégis megteszi, szitokáradatot zúdítok az ördögfajzatra!

- mondta Duterte az MTI szerint, de ahogy az AFP videójában is látszik, igazából a kurva anyjába küldte el Obamát. 

A Fülöp-szigetek elnökét nagyon sokan bírálják amiatt, hogy júniusi beiktatása óta több ezer ember került őrizetbe kábítószerrel kapcsolatos tevékenység miatt, valamint 2400 ember vesztette életét. Ezeknek a haláleseteknek csak kevesebb mint a felével tudnak a hatóságok elszámolni. Duterte azonban közölte, hogy nem zavartatja magát a nemzetközi bírálatok miatt, és folytatja hadjáratát.

Az amerikai elnök korábban azt mondta: tisztában van a kábítószer-kereskedelem elleni harc jelentőségével, de a jogállamiság keretein belül kell annak maradnia. 

Miután Obama értesült a filippínó politikus sértő szavairól, megbízta munkatársait, hogy vizsgálják meg, ilyen körülmények között van-e lehetőség érdemi párbeszédre Duterte elnökkel. "Amikor találkozóm van valakivel, előtte mindig meg akarok győződni róla, hogy ez gyümölcsöző lesz, és sikerül valamire jutnunk" - közölte az amerikai elnök. 

Borítókép: Barack Obama Laoszban (Reuters)

Rovatok