Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor lett Az év embere Lengyelországban

2016. szeptember 6., kedd 20:32

A várakozásoknak megfelelően Orbán Viktor kapta a krynicai gazdasági fórum legnagyobb elismerését, Az év embere díjat kedden, írja az MTI. A miniszterelnök a díj átvételekor azt mondta, hogy a Közép-Európa érdekében végzett munkáját ismerhették el a kitüntetéssel.

A díjat a lengyel politikai és gazdasági élet képviselőiből álló, 33 tagú kuratórium ítéli oda. Három évvel ezelőtt például Robert Fico kapta, tavaly pedig Jaroslaw Kaczynski, aki a Jog és Igazságosság nevű pártjával később meg is nyerte a lengyel választásokat. Orbán 12 szavazatot szerzett a szavazáson, amivel többek között a szintén jelölt Ferenc pápát is lenyomta.

Közben a krynicai fórumon a lengyel köztelevízió igazgatója, Jacek Kurski a visegrádi kormányfőknek egy közös, angol nyelvű tévé létrehozását javasolta. A lengyel miniszterelnök, Beata Szydlo szerint a csatorna az EU-n belüli kommunikáció egészen új szintjéhez vezetne, és azt reméli, hogy a TV4 nevű adó már akár két év múlva – vagy akár kicsivel korábban is – elindulhat. Szydlo a fórum utáni sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, hogy a V4-ek az EU leggyorsabban fejlődő csoportja, amely képes lehet a kontinens jövőjét meghatározni.

Robert Fico csak annyit mondott, örülne, ha a TV4 megvalósulna, de azt is hozzátette, hogy "az ördög a részletekben rejlik". Bohuslav Sobotka cseh kormányfő pedig már készen is áll a részletek megvitatására, hiszen szerinte a kezdeményezés mind a négy ország számára hasznos lenne.

Csehország miniszterelnöke arról is beszélt, hogy egy közös európai hadsereg segítene a leginkább a nemzetközi válságok kezelésében, például a határvédelemben. Sobotka szerint az EU-nak olyan változásokra kellene összpontosítania, amelyeket az európai lakosok megéreznek – tehát elsősorban a biztonság megőrzésére és az életszínvonal növelésére.

Fico kijelentette: a V4-ek aktívan szeretnék alakítani az EU politikáját, hiszen az Európai Unión belül is sikeres országok, és nem akarnak passzív megfigyelői lenni a történéseknek. A szlovák kormányfő szerint egyébként előbb fel kell mérni az EU egészségi állapotát – hogy hol is tart az EU a Brexit után –, majd a diagnózis ismeretében orvosolni a problémákat.

Orbánnak is bejön a TV4

Orbán Viktor szintén üdvözölte a V4-es tévécsatorna ötletét. Mint mondta, már 10-15 évvel ezelőtt el kellett volna indítani, és akkor hamarabb kikeveredhettünk volna a posztkommunista médiavilágból. A migráció kapcsán arról beszélt, hogy egyszerre kell segíteni a rászorulókon (és hangsúlyozta: jól kell segíteni), és megvédeni a saját identitásunkat.

Ellentétesek az érzéseink: egyrészt fenyegetve érezzük magunkat a migráció miatt, másfelől együttérzünk a migránsokkal, sajnáljuk őket

– mondta Orbán, aki szerint a migráció kiváltó oka nem a háború, hanem a tény, hogy Európa gyenge, de gazdag, jó életet biztosít. A magyar miniszterelnök arra is emlékeztetett, hogy a menekültek déli irányból érkeznek, a V4-ek közül pedig Magyarország helyezkedik el a legdélebbre. Ezután azt kérte a jelenlévőktől, hogy végvári vitézekként tekintsenek a magyarokra, a kijelentését pedig taps fogadta.

"Világossá kell tenni, hogy a belépésnek Európába törvényes rendje van, különben minden elvész, amiért eddig dolgoztunk, és túlnő bennünket egy másik közösség, amelynek erősebb az identitása" – fogalmazott Orbán, aki azt is hozzátette, hogy csak az az ország sikeres, amelynek erős az identitása. A miniszterelnök arról is beszélt, hogy a visegrádi országok továbbra is Ukrajna barátai, amelyek a jövőben is támogatják az ország mielőbbi közeledését az EU-hoz, szerinte az Unió nehézségei nem jelentenek okot arra, hogy ne adják meg Ukrajnának a vízummentességet.

Rovatok