Index Vakbarát Hírportál

Nagyon veszélyes úton juthat csak haza a Szíriában rekedt magyar család

2016. szeptember 6., kedd 06:28

A Blikk nemrég írta meg, hogy egy Szíriában élő magyar nő nem tud, hiába akar hazamenekülni a háború sújtotta országból. Mónika Magyarországon megismert szíriai férjével, Mannal költözött Hamába 16 évvel ezelőtt. A taxizásból élő férje három évvel ezelőtt börtönbe került, mert összeütközött egy magas rangú katona autójával, és össze is szólalkozott vele. Mónikának és Mannak három gyermeke született, kettő még Magyarországon látta meg a napvilágot, a harmadik Szíriában. A háborús pusztítások elől a család Magyarországra szeretne jutni, ez azonban nem lehetséges. Magyar útleveleik lejártak, szír papírokhoz csak menekülttáborban juthatnának.

A Blikk most azt írja, hogy cikkük után pár nappal a Külgazdasági és Külügyminiszté­rium, valamint Magyarország ammani (Jordánia) és bejrúti (Libanon) nagykövetsége is felvette a kapcsolatot Mónikával, és felajánlották, hogy mindenben segítenek neki. „Kiállítottunk egy passzust, amivel be tudnak utazni Jordániába. Ezt azonban a jordán hatóságok jogköre elbírálni” – mondta a lapnak Menczer Tamás, a külügyi tárca sajtófőnöke.

Menczer szerint Mónikáék Szíriából Libanon és Jordánia felé is indulhatnak. A jordán határ le van zárva. Bejrútba kiszámíthatóbban el lehet utazni, és onnan tovább lehet haladni Jordániába – magyarázta Menczer. A családnak Hamából délre kell indulnia Damaszkusz felé. Itt jár busz, az út mentén azonban több helyen is robbantottak éppen a minap. A Hamától délre fekvő Homsz­ban, valamint Damaszkusz külső kerületeiben is mindennaposak a fegyveres összetűzések. Tehát közel sem veszélytelen az út.

Rovatok