Index Vakbarát Hírportál

Nem csak az Iszlám Államban hullanak a dzsihadisták

2016. szeptember 7., szerda 06:29

Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat tizenhárom tagját bombázták le amerikai gépek augusztus végén-szeptember elején - írta az MTI az amerikai hadsereg közel-keleti térségért felelős parancsnokságának (Centcom) jelentésére hivatkozva.

A légierő augusztus 24. és szeptember 4. között három légicsapást hajtott végre az egyik legizmosabb terrorista sejt, a Charlie Hebdo-mészárlásért felelős Arab-félsziget al-Kaidája (angol mozaikszóval az AQAP) ellen a közép-jemeni Sabva tartományban.

A parancsnokság nem közölte a célpontok személyazonosságát, és nem részletezte a légicsapások körülményeit (de az elmúlt évek gyakorlatát ismerve a dzsihadistákat valószínűleg Predator drónokkal kapták el a kocsijukban utazva).

A polgárháború sújtotta Jemen északi felét az Irán támogatását élvező, lázadó húszik (akik vallásilag inkább a síitákhoz állnak közel) tartják irányításuk alatt, míg a délnyugati országrészben az Abed Rabbó Manszúr Hádi elnök vezette, nemzetközileg elismert - szunnita többségű - kormány van uralmon, amely azonban csak külső segítséggel tudja fenntartani magát. Ezt a bizonyos külső segítséget a Szaúd-Arábia vezette szunnita Öböl-monarchiák szolgáltatják, melyek 2015 márciusában avatkoztak be a konfliktusba a jemeni kormány oldalán, és idővel kiszorította a húszikat a délnyugati országrészből.

A zűrzavart kihasználva a Jemenben évtizedek óta beágyazódott AQAP az ország középső tartományaiban átvette az uralmat, és mintegy egy évig  szinte zavartalanul tevékenykedett. A terrorszervezet székhelyének számító Mukalla kikötővárost csak idén április végére sikerült visszafoglalnia a jemeni hadseregnek.

Jemenről és az ottani al-Kaida viselt dolgairól itt olvashat bővebben>>>>>>>>>>>>>>>

Rovatok