Index Vakbarát Hírportál

Dánia bevásárol a Panama-iratokból

2016. szeptember 7., szerda 21:46

Több millió koronát fizet a dán adózási és pénzügyminisztérium a Panama-iratok néven elhíresült offshore cégekről szóló dokumentumokért azok kiszivárogtatójának. A tavasszal a Mossack-Fonseca ügyvédi irodától kicsempészett dokumentumok állítólag legalább 600 dán állampolgárról tartalmaznak adatokat – írja a France24 Karsten Lauritzen dán miniszter szerdai sajtótájékoztatójáról.

„Tartozunk ennyivel azoknak a dán adófizetőknek, akik tisztességes fizetnek” – indokolta meg Lauritzen, hogy miért veszik meg a dokumentumokat. Elmondta, hogy az információk megbízhatónak tűnnek, és minden szükséges lépést meg akarnak tenni az adóelkerülőkkel szemben. A miniszter hangsúlyozta, hogy ugyan problémás szivárogtatott adatokat vásárolni, de megvitatták az ügyet, a parlamentben pedig az ellenzéki képviselők is egyetértettek a döntéssel.

Azt nem tudni, hogy pontosan mennyit fizettek az iratokért, Lauritzen azt mondta, hogy 1 és 9 millió korona között van a kiadott összeg. 1 millió korona nagyjából 41,5 millió forint.

Az viszont egyáltalán nem biztos, hogy Dánia volt az egyetlen, aki fizetett a dokumentumokért. Korábban más országok is hasonlóan dönthettek.

A Panama-iratok néven elhíresült dokumentumokból először április elején tettek közzé információkat. Akkor kiderült, hogy számos híresség, politikus és milliárdos használta az offshore-üzletág piacvezető szereplőjének számító Mossack Fonseca szolgáltatásait. Közvetve érintett volt például Vlagyimir Putyin orosz elnök és David Cameron brit miniszterelnök is, Kínában pedig cenzorok hada dolgozott azon , hogy az ország lakói ne szembesüljenek vezetői offshore-kapcsolataival.

Rovatok