Index Vakbarát Hírportál

Obama bocsánatot kért a világ legdurvábban szétbombázott országától

2016. szeptember 7., szerda 09:32

Elnézve az itteni működésünket, úgy gondolom, az Egyesült Államoknak erkölcsi kötelessége, hogy segítsen begyógyítani Laosz sebeit.

Ezekkel a szavakkal kért bocsánatot Barack Obama amerikai elnök a délkelet-ázsiai országtól, melyre az amerikai légierő a vietnami háború során több bombát dobott le, mint a II. világháború frontjaira összesen.

Az 1964 és 1973 közti Operation Barrel Roll elnevezésű hadművelet az ország vietnami határvidékén végighúzódó vietkong utánpótlási vonal, a "Ho Si Minh-ösvény"elvágására irányult. A közvélemény előtt titkolt műveletek során a tengerészeti és a szárazföldi légierő összesen 580 344 bombázóbevetést teljesített, mely során 260 millió bombát dobott le. A bombák többsége kazettás bomba volt - a töltetek mintegy 30 százaléka azonban fel sem robbant, emiatt a 18 laoszi tartományból tízben a mai napig is egész vidékek maradtak járhatatlanok, óriási termőföldek megművelhetetlenek.

Az elnök ígéretet tett egy 90 millió dolláros segélyre, melyet az aknamentesítésre és a fel nem robbant bombák hatástalanítására fordítanak majd az elkövetkezendő három év során. Az elmúlt 20 év során hasonló feladatokra összesen 100 millió dollárt sikerült fordítani. 

1974 óta az alvó bombáknak legalább 50 ezer laoszi áldozata volt - 29 ezer halott és 21 ezer súlyos sérült. A kazettás bombákat - nem kis részben a vietnami háború szörnyűségei miatt - 108 országban betiltották, az Egyesült Államokban nem. Az általában rohamsisak és kevlarmellény nélkül tevékenykedő civileket kiemelten veszélyeztető fegyvert napjainkban a szír kormány légiereje és az őt támogató Oroszország szokta bevetni a szíriai lakosság terrorizálására - ezt júniusban véletlenül pont egy putyinista tévé leplezte le.

 (via BBC)

Rovatok