Index Vakbarát Hírportál

'56-os menekült: Bárcsak minden bevándorlóval úgy bánnának, mint velem

2016. szeptember 8., csütörtök 17:35

A világ legszerencsésebb emberének tartja magát, és reméli, hogy az Egyesült Államokba most érkező bevándorlók, különösen az erőszak és nélkülözés elől menekülők előtt ugyanolyan lehetőségek állnak majd, mint annak idején előtte – ezt nyilatkozta egy 1956-os magyar menekült, Jeno Berta (Berta Jenő) az egyesült államokbeli Quad City Times helyi lapnak. 

Berta 19 évesen hagyta ott Magyarországot a forradalom alatt. Egy évvel később telepedett le az Egyesült Államokban, 1962 óta amerikai állampolgár.

Mostanában sok szó esik a mexikói (illegális bevándorlókról). Őszinte leszek: bárcsak 1956. november 12-én Amerika lett volna a szomszédban. Én ugyanezt csináltam (mint a mexikói bevándorlók) 

- mondta Berta a lapnak. 

Az '56-os menekült arról is beszélt: nem is lehetne büszkébb arra, hogy amerikai, bár a szíve még mindig fáj, amiért hátra kellett hagynia Magyarországot. Még ha itthon "rengteg gyűlöletet" is tapasztalt az alatt a 19 év alatt, amit itt töltött.

1956-ban három barátjával indult az osztrák határnak, kettejüknek sikerült átérni. Ezt követően fél éven át menekültáborról menekültáborra jártak Európában, mígnem 1957 márciusában "Amerikai kinyitotta kapuit" előttük.

A most 79 éves Jeno Berta ezt követően 30 évig dolgozott egy vasöntödében, majd 1989-ben bárt nyitott. Ez utóbbi még ma is üzemel, neve pedig Jeno's Little Hungary, azaz Jenő kis Magyarországa.

Rovatok