Index Vakbarát Hírportál

Még egy házaspárt őrizetbe vettek a gázpalackokkal teli autó miatt Párizsban

2016. szeptember 8., csütörtök 11:00

Az autó tulajdonosát már szabadon engedte a rendőrség, de a lányát még keresik. A lány Szíriába utazhatott.

Vasárnapra virradóra egy gázpalackokkal teli gépkocsit talált a francia rendőrség Párizs belvárosában, méterekre a Notre Dame katedrálistól. Az autóban gázolajjal teli kannák is voltak. Az ügyben a bűnügyi rendőrség terrorelhárítási részlege és a titkosszolgálatok nyomoznak; egy, az iszlám radikalizmushoz kapcsolható házaspárt – egy 34 éves férfit és egy 29 éves nőt – már kedden őrizetbe vettek.

Az MTI rendőrségi forrásokra hivatkozva csütörtökön közölte: az ügy miatt egy második házaspárt is őrizetbe vettek a közép-franciaországi Montargisban.

A rendőrség terrorcselekmény előkészítésének gyanúja miatt nyomoz.

A rendszámtábla nélkül, villogó elakadásjelzővel az út szélén hagyott Peugeot 607 típusú gépkocsi tulajdonosát iszlamista nézetek terjesztése miatt nyilvántartották a hatóságok, de őt kedd esti kihallgatása után szabadon engedték, de radikális iszlamistaként nyilvántartott lányát még keresik. A szülők vasárnap jelezték a hatóságoknak, hogy lányuk eltűnt a gépkocsival együtt. Szüleinek állítólag azt mondta, hogy Szíriába utazik. 

Az ügyben a párizsi ügyészség terrorelhárítási részlege indított eljárást, hogy megtudják, merényletet akartak-e végrehajtani, vagy csak provokációról van szó – mivel a gépkocsiban nem volt sem detonátor, sem pirotechnikai eszköz. 

Patrick Calvar, a titkosszolgálatok belbiztonságért felelős vezetője május 24-én egy parlamenti meghallgatáson elmondta: meggyőződése, hogy az Iszlám Állam gépkocsiba rejtett pokolgépes merényletekre készül Franciaországban is. A terrorelhárításért felelős vezető emlékeztetett arra, hogy

1986 és 1995 között több, ilyen módszerrel elkövetett iszlamista merénylet történt az országban,

és meggyőződése szerint a terroristák „ehhez a klasszikus módszerhez” térnek vissza.

Manuel Valls miniszterelnök kedden az RTL rádióban megerősítette, hogy „soha nem volt még olyan fokozott a terrorfenyegetettség” Franciaországban, mint jelenleg.

Bernard Cazeneuve belügyminiszter augusztus 23-án közölte, hogy augusztusban hét, terrorhálózatokkal kapcsolatban álló embert tartóztattak le, közülük legalább háromnak konkrét merénylettervei voltak.

Rovatok