Index Vakbarát Hírportál

Észak-Korea eddigi legnagyobb atombombáját robbantotta fel

2016. szeptember 9., péntek 06:19 | aznap frissítve

5,3-as erősségű, a földfelszínről eredő észak-koreai földrengést észleltek a kutatóállomások világszerte, még Európában is. Egy ideig nem lehetett biztosan tudni, mi történt, de az általános vélemény szerint azt a kommunista rezsim eddig legnagyobb atomrobbantása okozhatta, amivel a hatalom megszerzésének 68. születésnapját ünnepelhették. A rengés helyi idő szerint reggel fél 9-kor történt a Punggje-ri nukleáris gyakorlótér közelében.

Kétszer erősebb

A Reutersnek egy szakértő azt nyilatkozta, hogy egy ilyen földmozgás 20-30 kilotonnás atomtöltet felrobbantására utal, ami a legerősebb atombomba lehet, amelyet Észak-Korea eddig felrobbantott. A dél-koreai védelmi tárca becslése szerint 10 kilotonna TNT pusztító erejének megfelelő nukleáris töltet robbant fel Észak-Koreában. A BBC dél-koreai katonai forrásokra hivatkozva azt írja, hogy a mai robbantás ereje a duplája lehetett az eddigi legnagyobbnak, és Phenjan egy lépéssel közelebb kerülhetett a csapásmérésre alkalmas nukleáris fegyver előállításához.

Új típusú robbanófej

Helyi idő szerint késő délután Phenjan bejelentette, hogy a rezsim születésnapja alkalmából egy új típusú robbanófejjel atomrobbantást hajtott végre. A robbanófejet szerintük ballisztikus rakétákra is képesek felszerelni. Ez egybevág azzal, amit a japán védelmi miniszter mondott korábban:

Észak-Koreának sikerülhetett rakétákra szerelhető, kompakt nukleáris robbanófejet alkotnia.

A dél-koreai elnöki hivatal tájékoztatása szerint a történtek miatt az elnöki palotában, a Kék Házban összeül az ország nemzetbiztonsági tanácsa, melynek ülését a miniszterelnök fogja vezetni. Tokió az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli összehívását kezdeményezi.

Észak-Korea 2006-ban hajtotta végre első kísérleti atomrobbantását. A mai már az ötödik kísérleti atomrobbantása. Phenjan legutóbb januárban hajtott végre ilyen kísérletet, majd műholdat kísérelt meg felbocsátani számára tiltott ballisztikusrakéta-technológiával. Ezért és a januári kísérleti robbantásért a nemzetközi közösség minden korábbinál szigorúbb büntetőintézkedéseket vezetett be Észak-Koreával szemben, ezek azonban egyelőre nem tántorították el a rezsimet a szándékától, hogy atomhatalommá váljon.

Pánikhangulat, nagyhatalmi reakciók

A Laoszban tartózkodó dél-koreai államfő bejelentette: megszakítja útját, és hazautazik. Pak Gunhje elítélte a kísérleti atomrobbantást, melyet olyan provokációnak nevezett, mely csak szigorúbb szankciókat és mélyebb elszigeteltséget okoz Phenjannak, és gyorsítja a rendszer önpusztítását.

A szöuli elnöki hivatal közölte, hogy Barack Obama amerikai elnök jelezte, az Egyesült Államok mindent megtesz Dél-Korea védelmében, ami szerintük az amerikai atomernyő kiterjesztésére is kiterjedhet. Obama közölte: bármely észak-koreai provokációnak "komoly következményei" lesznek. További szankciókat és a korábbi határozatok betartásának kikényszerítését helyezte kilátásba.

A dél-koreai elnök Barack Obamával is beszélt telefonon a történtek miatt. Pak hivatala közölte: Szöul „sokkal szigorúbb szankciókat” követel Phenjan ellen, és „minden lehetséges eszközt” bevet, hogy rábírja Észak-Koreát, mondjon le atomambícióiról. Észak-Korea ötödik kísérleti atomrobbantása Kim Dzsongun észak-koreai diktátor „mániákus felelőtlenségéről” tanúskodik – közölte a Kék Ház.

A japán miniszterelnök közleményben tudatta: a történtek súlyos fenyegetést jelentenek Japánra nézve, Phenjan ismét megsértette az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatait. A Fehér Ház súlyos következményeket helyezett kilátásba.

Az amerikai elnök Pak mellett a japán miniszterelnökkel is beszélt.  "Egyszerűen nem tűrhetjük el, hogy Észak-Korea áterőszakolt egy nukleáris tesztet" – közölte Abe Sindzó, és felhívta a figyelmet, hogy rendkívül rövid idő telt el a legutóbbi, januári és a mostani atomrobbantás között.

 Francois Hollande francia elnök hivatala közölte: Franciaország nyomatékosan elítéli a Biztonsági Tanács korábbi tiltó határozatait sértő atomkísérletet. Felszólította az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy foglalkozzon a történtekkel.

Észak-Korea egyetlen érdemi szövetségese, Kína is elítélte Phenjan lépését. Oroszország is azt követelte, hogy Észak-Korea tartsa be az ENSZ BT korábbi határozatait.

Az észak-koreai ügyekben általában visszafogottan megnyilvánuló kínai külügyminisztérium közleménye szerint Peking határozottan elítéli a nukleáris tesztet, és felszólította Phenjant, hogy ne tegyen semmit, amivel tovább élezi a helyzetet. A közlemény szerint Peking eltökélt, hogy elérje a Koreai-félsziget nukleáris leszerelését, és az érintettek párbeszéd útján rendezzék nézeteltéréseiket.

(MTI, BBC)

Rovatok