Index Vakbarát Hírportál

Az USA és az oroszok megállapodtak egy szíriai fegyverszünetben

2016. szeptember 10., szombat 01:16

Hosszas tárgyalások után John Kerry amerikai, és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Genfben bejelentették, hogy megállapodtak egy többlépcsős szíriai fegyverszünetről és rendezési tervről, írja a Washington Post

Kerry arról beszélt, hogy csökkenteni kell az erőszakot és a helyiek szenvedését, és egy tárgyalásos béke és átmenet irányába tett lépés a pénteki megállapodás. 

Korábban attól is lehetett tartani, hogy az oroszok azért húzzák az időt, hátha Obama utódjától számukra jobb egyezséget tudnak majd kicsikarni. A tűzszünet azt is jelenti, hogy ha az USA rá tudja venni az ellenzéki erőket a tűzszünetre, Moszkva pedig az általa és Irán által életben tartott Aszad-kormányt, akkor rövid távon megoldódhat a lassan Sztálingráddá váló Aleppo helyzete.

Ezt terjesztenék ki később egy olyan általánosabb fegyverszünetre, mint ami februárban már néhány hétig sikerült. Ha megmarad a tűzszünet, akkor az USA az oroszokkal együtt koordináltan bombázza majd a szíriai terrorista célpontokat. Egyébként ez volt az a pont a megállapodásnál, ahol az amerikai hadsereg folyamatosan tiltakozott, mivel szerintük az oroszokban ebben a kérdésben nem lehet megbízni. Korábban Moszkva végig a kötötte ebet a karóhoz, hogy a saját lakossága ellen végszükségben vegyi fegyvereket bevető Aszad-kormány eddig is csak terrorista célpontokat támadott. Az USA szerint viszont igen sokszor civilekre támadtak a Moszkva által segített szír kormányerők.  

Rovatok