Index Vakbarát Hírportál

Hazaengedik a férfit, aki lelőtte Reagant

2016. szeptember 10., szombat 18:07

1981. március 30-án, 69 nappal a beiktatása után próbálta lelőni Reagan amerikai elnököt John Hinckley Jr. Az indíték nem politikai jellegű volt, a férfi Jodie Foster amerikai színésznőnek akart imponálni azzal, hogy rálőtt Washingtonban az elnökre. A merényletben Reaganen kívül még hárman sérültek meg, szerencsére senki sem halálosan.

Hinckley-t azonban ma, bő 35 évvel a merénylet után szabadon eresztik, mert a bíróság már idén júliusban megállapította, hogy a férfi nem jelent veszélyt sem magára, sem a környezetére, vagy, ahogy az ügyvédje fogalmazott, készen áll arra, hogy olyan polgárrá váljon, akire mindannyian büszkék lehetünk.

Hinckley már korábban is hosszabb-rövidebb is elhagyhatta a washingtoni Szt. Erzsébet kórházat, ahol a gyógykezelése folyt. Az érdekesség ugyanis az, hogy a merénylőt mentális állapotára hivatkozva felmentették minden vádpont alól, és még akkor sem indítottak ellene új eljárást, mikor az egyik sérült bizonyíthatóan a merénylet során szerzett fejsebével összefüggésben kialakuló betegségbe halt bele.

Hinckley igazából már 1999 óta egyre több jogát kapta vissza, például ellenőrzött körülmények között elhagyhatta a kórházat, és komoly visszatetszést keltett a közvéleményben, mikor kiderült, hogy az ilyen eltávozások során rendszeresen Jodie Fosterrel kapcsolatos apróságokat csempészett vissza a szobájába.

A merénylő nem egyedül él majd, hanem idős édesanyjához költözik haza, de ha egy évig minden rendben megy, a bíróság további engedményeket tehet. A gyógykezelést azonban folytatják, havonta kétszer pszichiáterhez kell majd járnia, és havonta egyszer orvosi vizsgálatokat is végeznek majd rajta.

A bíróság azt is megengedi neki, hogy a 2011-ben szerzett jogosítványát kihasználva egyedül 30, kísérővel 50 mérföldes távolságra vezessen, fennmaradó szabadidejében várhatóan zenélni, festeni fog, illetve nem is olyan régóta a fotózás is érdekli.

Igazából kevés dolgot nem tehet meg, például szavazni is szavazhat, de interjút valószínűleg nem olvashatunk majd vele, a bíróság egyértelműen megtiltotta, hogy újságíróknak nyilatkozzon.

Rovatok