Index Vakbarát Hírportál

Megkezdődött a haddzs

2016. szeptember 10., szombat 11:46

A világ minden tájáról több mint másfél millió muzulmán hívőt várnak a hagyományos mekkai zarándoklatra, a haddzsra, amely szombaton kezdődött Szaúd-Arábiában – írja az MTI. 

Ez a világ egyik legnagyobb zarándoklata, amelyen mintegy 1,4 millió külföldi és százezer szaúd-arábiai vesz részt.

A zarándoklat megszervezéséért felelős szaúd-arábiai hatóságok komoly előkészületeket tettek, és mintegy hatvanezer embert mozgósítottak a zarándoklat lebonyolítására. Százötvennyolc orvosi rendelőt állítottak fel a különböző helyszínek közelében, 25 kórház és 5 ezer kórházi ágy áll rendelkezésre szükség esetén.

Az orvosi ellátást igénylő esetekre számos mentőhelikopter, 100 mentőautó, 51 rohamkocsi és 17 ezer főnyi mentőalakulat áll készenlétben.

Ezekre az intézkedésekre azért is van szükség, mert az elmúlt években a sátán megkövezésének ceremóniája során több alkalommal is pánik keletkezett a tömegben, az emberek egymást taposva menekültek, ami nem egyszer több száz halottal járt.

Tavaly történt a haddzsok történetének legsúlyosabb balesete, a résztvevők között kitört tömegpánikban 2300-an vesztették életüket, köztük több mint 450 iráni zarándok. A szaúdi hatóságok csupán 769 ember haláláról számoltak be.

Irán a tragédiával kapcsolatban hozzá nem értéssel vádolta meg a zarándoklat szervezéséért felelős sivatagi királyságot. Három évtized után idén először iráni zarándokok nem is vesznek részt a haddzson, mert Teherán szerint Rijád nem tudja garantálni biztonságukat, ráadásul akadályokat is gördít beutazásuk elé.

A mekkai zarándoklat az iszlám öt pillérének egyike, amelyet lehetőségeihez mérten minden hívőnek teljesítenie kell egyszer életében.

Rovatok