Index Vakbarát Hírportál

Diplomáciai vitát kavar az amerikai-kanadai határon a füvezés

2016. szeptember 11., vasárnap 11:04

A kanadai Matthew Harvey nagyon rosszul járt nemrég, ugyanis az Egyesült Államok határőrsége egy életre megtiltotta neki, hogy átlépje Kanada és az USA határát. Mindezt azért, mert Harvey a határon beismerte, hogy szívott már életében füvet. Nem azt, hogy van nála fű, vagy hogy most, indulás előtt betépett, vagy hogy elítélték drogfogyasztás miatt,  hanem hogy már az életében fogyasztott marihuánát, ezért a beismerésért pedig 6 órán át kihallgatták, majd visszafordították, örökre. 

A kanadai kormánynál ez az eset nagyon kiverte a biztosítékot, Ralph Goodale kanadai közbiztonságért felelős miniszter egy interjúban egyenesen nevetségesnek nevezte azt, amit a kanadai-amerikai határon csinálnak a USA határőrei. A helyzet abszurd, mert Kanadában és az Egyesült Államokban is több államban - sőt, Washington DC-ben is -  már teljesen legális a marihuána, sőt, nemsokára egész Kanadában az lesz. Éppen ezért Goodale szerint a két ország kormányának sürgősen tárgyalnia kell arról, hogy az USA hogyan bánik a füvező kanadaiakkal. 

Ami pedig Harveyt illeti, azért még van esélye arra, hogy elvigye a kislányát a Kaliforniai Disneylandbe, ahová amúgy indult amikor visszafordították, de az nem lesz olcsó: a Business Insider szerint még jelentkezhet egy külön belépési engedélyért, ami felül írja a kitiltást, ez viszont 585 amerikai dollárba, vagyis több mint 160 ezer forintba kerül, nemsokára pedig majdnem 1000 dollárra fog emelkedni, ráadásul csak egy alkalomra szól.

Rovatok