Index Vakbarát Hírportál

Tűz üthetett ki az eltűnt maláj utasszállítón?

2016. szeptember 12., hétfő 23:38

Új elmélet látott napvilágot az óceánban zuhant MH370 maláj utasszállító gépről - írja a CNN. A gép valószínűsíthető darabjait idén májusban a Reunion sziget partjainál megtaláló Blaine Gibson nemrég újabb lemezdarabokra bukkant, amelyek szerinte a maláj gépből származnak, és a felületükön égésnyomnak látszó foltok találhatók. 

A korábban előkerült darabokon nem találtak olyan nyomot, ami közelebb vitte volna a hatósáokat a tragédia megfejtéséhez. Ha igaznak bizonyul Gibson feltételezése, akkor kiderülhet, hogy a gépen valami okból tűz ütött ki, mielőtt lezuhant. 

Gibson egyébként civilben egy seattle-i ügyvéd, aki saját szakállára indított kutatómunkát az eltűnt gép megtalálására. Ahhoz képest, hogy nem ez a szakmája, feltűnően sikeresen végzi a munkát, júniusban például nagyjából 20, azóta bizonyítottan a gépből illetve a gép fedélzetéről származó tárgyat talált a tengerben Madagaszkár partjainál. 

A legújabb, égettnek látszó darabokat Gibson eljuttatta az ausztrál közlekedésbiztonsági hivatalnak, ahol további vizsgálatokat végeznek rajta. A Malaysia Airlines Boeing 777-200-as gépe 239 utassal fedélzetén tűnt el 2014 márciusában. Hivatalos keresésével idén júliusban hagytak fel, mivel hiába költöttek rá 135 millió dollárt, nem találták meg a roncs nagy részét és arra sem jöttek rá, mi okozhatta a katasztrófát, bár bizonyos jelek arra utalnak, hogy egy gépeltérítő vezethette az óceánba.

Rovatok