Index Vakbarát Hírportál

34 milliárd forintnyi készpénz Moszkvában is ok a vizsgálatra

2016. szeptember 13., kedd 13:58 | aznap frissítve

Belső ellenőrzést rendelt el Vlagyimir Kolokolcev orosz belügyminiszter kedden az általa irányított tárca korrupcióellenes főosztályán, miután annak egyik vezetőjénél több 120 millió dollárt és 2 millió eurót (majdnem 34 milliárd forint) foglaltak le a hétvégén

A belügyminisztérium szóvivője szerint a belső biztonsági és személyzeti főosztály munkatársai ki fogják vizsgálni, milyen okok és körülmények vezettek el Dmitrij Zaharcsenko ezredes letartóztatásához, majd a törvény szellemében fognak eljárni. Zaharcsenko megbízott osztályvezető volt a tárca gazdasági biztonságért és korrupcióellenes harcért felelős főosztályán – írta az MTI.

Az ezredest kenőpénz elfogadásával, hivatali visszaéléssel és a nyomozás akadályozásával vádolták meg, de a bíróságon az ügyével kapcsolatban nem hangzottak el konkrét részletek. Orosz sajtóértesülések szerint Zaharcsenko, aki tagadja bűnösségét, kapcsolatban állhatott az orosz szervezett alvilággal, és sápot szedhetett több legális vállalkozástól is.

Zaharcsenkót szeptember 8-án vették őrizetbe, amikor a gyanú szerint hétmillió rubel kenőpénzt vett át.

Feltételezések szerint a Zaharcsenkónál lefoglalt pénz a Nota Bank mintegy 26 milliárd rubelnyi (112 milliárd forint) eltűnt eszközállományának egy része, és több mint 8 milliárd rubelnek felel meg. A pénzintézmény működési engedélyét tavaly novemberben vonta meg az orosz központ bank. Az ezredes kapcsolatban állt a Nova-bank vezetőivel, és elárulta nekik, hogy csalás miatt nyomozás indult ellenük. A gyanúsítottakat a figyelmeztetés ellenére elfogták.

Rovatok