Index Vakbarát Hírportál

Az ENSZ a menekültek integrációját szeretné

2016. szeptember 13., kedd 22:00 | aznap frissítve

A menekültek társadalmi integrációja a jövő egyik nagy kihívása, Európának fokoznia kellene erre irányuló erőfeszítéseit - hangsúlyozta Filippo Grandi, az ENSZ menekültügyi főbiztosa az AP-nek adott interjújában.

"Itt az ideje az ésszerű párbeszédnek, ami túlmutat néhány kérdés átpolitizálásán, a manipuláción, amelyet néhány felelőtlen politikus folytat azzal az ürüggyel, hogy szavazatokhoz jusson" - vélekedett Grandi.

"Több megfontolást és több forrást" kellene a menekültek integrációjába fektetni, ugyanis ha azt megfelelően végzik el, úgy ellene hathat az idegengyűlöletnek, az erőszakos elutasításnak és a külföldiek ellen irányuló propagandának, amely mindig is kísérőjelensége volt a bevándorlásnak - mutatott rá.

Menekültek szétosztása az EU-ban, és azon túl

Grandi szerint a Görögországon és Olaszországon át érkező menekültek más uniós tagállamokba történő áthelyezésére vonatkozó, az európai szolidaritást kifejezni hivatott átmeneti terv nem nagyon működik: eddig kevesebb mint 4000 menedékkérőt telepítettek át a tervezett 160 ezerből.

2016 első negyedévében az Európai Unióban a szíriai menedékkérők mintegy 90 százalékának, az eritreaiak háromnegyedének, az irakiak 62 százalékának nyújtottak menekültstátust az EU statisztikai hivatalának adatai szerint.

A világszervezet tisztségviselője emellett emlékeztetett: a nagy menekült tömegeket befogadó államok viszonylag kevés figyelmet kaptak a nemzetközi közösségtől.

Kenya, Pakisztán, Irán, Etiópia, Uganda és Ecuador napjainkban a világ menekültjeinek 85-90 százalékát fogadták be, és ezek nem gazdag államok.

A szíriai konfliktussal összefüggésben Grandi utalt az UNHCR márciusban bejelentett célkitűzésére, amelynek értelmében a Libanonban, Törökországban és Jordániában tartózkodó több mint 4,5 millió menekült 10 százalékát, vagyis legalább 450 ezer embert szétosztanának más államok között. 

Rovatok