Index Vakbarát Hírportál

Először harcol együtt az USA és Oroszország a második világháború óta

2016. szeptember 13., kedd 21:15

Egy napja tart a szíriai háború második, minden felet egyesítő tűzszünete. A rendkívüli nehézségek árán összehozott megállapodást eddig csak kisebb incidensek zavarták meg. 

A tűzszünet, ha kitart még néhány napig, hatalmas jelentőségű lehet az öt éve tartó háborúban, amelyet alapvetően szervezett át, amikor az oroszok beszálltak a vesztésre álló Aszad diktátor mellett. Így ugyanis elindulhatnak a humanitárius segélyt szállító konvojok, hogy élelmiszert, gyógyszert vigyenek a sok helyen már hónapok óta ostromlott civileknek.

A tűzszünet nem tiltja az ISIS elleni támadásokat, így az amerikai légierő támadásában meghalt a terrorszervezet három harcosa, jelentette a Reuters

Moszkva és Washington megegyezett, hogy az offenzíva elősegítésére megosztják egymással az ISIS-t érintő hírszerzési információikat.

A Reuters szerint ez az első katonai együttműködés a két ország közt a második világháború óta.

A lázadó csoportok azt állítják, hogy a tűzszüneti megállapodást úgy alkották meg, hogy az Aszad erőinek kedvezzen, ugyanakkor a segélyek eljuttatása miatt nincs más választásuk, mint elfogadni azt.

Aszad a segélyek távol tartásával fenyegetőzik

A török határon már várakozik két, egyenként 20 kamionból álló konvoj, hogy elindulhasson a háború sújtotta területek lakóinak megsegítésére. A Reuters török forrásokból úgy értesült, hogy a szállítmány jó részét élelmiszerek és liszt teszi ki. Aszad kormánya leszögezte, hogy csak akkor engedi be az országba a konvojt, ha a segély kiosztásában az ENSZ és kormánya is részt vesznek.

A legkritikusabb helyzetben Aleppo lakossága van. A város lázadó és kormánypárti részre szakadt, és az előbbit folyamatosan bombázzák az orosz gépek. A város elöljárói félnek, hogy a segély elosztásánál az orosz érdekek érvényesülnek, és a lázadó részen rekedt 300 ezer civilekhez nem jutnak el a segélyszervezetek. A városrészben nagy hiány van üzemanyagból, élelmiszerből, gyerekételből, gyógyszerből és lisztből.

A segélyszervezetek arra várnak, hogy biztos legyen, a tűzszünet nem omlik össze, és munkatársaik nem kerülhetnek veszélybe küldetésük során. 

A tűzszünet bizarr része, hogy az ISIS mellett nem vonatkozik a Nuszra frontra sem, amelyet az al-Kaida szíriai szervezetének tartanak. A Nuszra ugyanakkor együtt harcol Aszad ellen a többi lázadó csoporttal, így az aleppóiak félnek, hogy ez jó ürügy lesz Oroszországnak, vagy a kormányerőknek, hogy a tűzszünet ellenére is folytassák a bombázásukat.

Rovatok