Index Vakbarát Hírportál

Nihilistázva küldte el Szijjártó a luxemburgi külügyminisztert

2016. szeptember 13., kedd 08:37

Egy nappal Orbán parlamenti beszéde után már a hivatalos formula részévé vált a nihilista. Kedd reggel a luxemburgi külügyminiszter kapta meg a jelzőt, miután egy interjúban nekiment a magyar menekültpolitikának.

Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter, az EU leghosszabb ideje hivatalban lévő külügyminisztere dühös kirohanást intézett Magyarország menekültpolitikája ellen a Die Weltnek adott interjúban.

Azt mondta, Orbán rezsimje a háború elől menekülőket majdhogynem durvábban kezeli, mint az állatokat. „A határ menti kerítés egyre hosszabb, magasabb és veszélyesebb. Magyarország nincs messze attól, hogy lőparancsot adjon ki a menekültekre. Bárki, aki le akarja küzdeni a kerítést, a legrosszabbra kell felkészüljön” – mondta.

Asselborn azt is mondta, hogy ha Magyarország ma jelentkezne az EU-ba, nem vennék fel. „Nem engedhetjük, hogy az EU alapelveit aláaknázzák” – jelentette ki.

Akik, mint Magyarország, kerítéseket építenek, hogy a háborús menekülteket távol tartsák, vagy akik a sajtószabadságot és az igazságszolgáltatás függetlenségét megsértik, azok tagságát ideiglenesen fel kellene függeszteni, vagy ha kell, végleg ki kéne zárni őket az EU-ból.

Szerinte ez az egyetlen módja, hogy megőrizzék az EU kohézióját és értékeit. Asselborn szerint módosítani kellene az erről szóló szavazás szabályát is, hogy ne kelljen egyhangú voksolás a felfüggesztéshez.

Néhány nap múlva az EU miniszterelnökei Pozsonyban találkoznak és vitatják meg az EU jövőjét a brexit után.

Szijjártó Moldovából üzent Luxemburgnak

Asselborn kritikájára a Külügyi és Külgazdasági Minisztérium vezetője azonnal reagált. A kedden épp Moldovában tárgyaló Szijjártó Péter határozottan PC-mentes levelében közölte:

„Eddig is tudtuk, hogy Jean Asselborn komolytalan figura.

Látszik, hogy csak néhány kilométerre lakik Brüsszeltől, kioktató, nagyképű, frusztrált.

Magyarországot akarja kizárni az EU-ból, de magát már régen kizárta a komolyan vehető politikusok közül.

Rendes nihilistaként, fáradtságot nem ismerve dolgozik az európai biztonság és kultúra lerombolásán.

Ezzel szemben Magyarország történelme során mindig Európát védte, és most is ezt teszi. A magyar emberek október másodikán véleményt mondanak az illegális bevándorlásról, a brüsszeli kvótacsomagról és a Jean Asselborn típusú figurákról. Ugyanis ez a jogállam. A magyar embereknek joguk van elmondani a véleményüket, joguk van, és csak nekik van joguk eldönteni, hogy kikkel akarnak együtt élni, és kikkel nem. És ezt a jogot se a brüsszeli bürokraták, se a luxemburgi külügyminiszter nem veheti el.

Az ugyan kissé furcsa, hogy az „adóoptimalizálás” hazájából érkező Jean Asselborn és a szintén luxemburgi Jean-Claude Juncker beszél közös teherviselésről,

de értjük, hogy ez mit jelent: mások hibáiért viselje a terheket Magyarország. A magyar kormány ezt visszautasítja. A magyar emberek október másodikán elmondják a véleményüket.”

Kritizálta a luxemburgi külügyminiszter szavait Jiří Ovčáček, a cseh köztársasági elnök, Miloš Zeman szóvivője is, aki szerint Asselborn szavai rendkívüli mértékben károsítják az Európai Uniót. A szóvivő azt is bejelentette, nem zárja ki, hogy Orbán és Zeman a közeljövőben találkozni fog egymással - adta hírül a cseh közszolgálati televízió híradója.

Asselbornnal korábban is volt pengeváltása a magyar kormánynak, itt olvashatja régebbi cikkeinket.

Rovatok