Index Vakbarát Hírportál

Az Iszlám Állam alvósejtjét fogták el egy német menekülttáborban

2016. szeptember 13., kedd 09:01 | aznap frissítve

Három menekülttábort és több lakást kutattak át kedd hajnalban a német terrorelhárítók és szövetségi rendőrök Schleswig-Holsteinben és Alsó-Szászországban, írja a Die Welt.

Három férfit letartóztattak, elkoboztak mobiltelefonokat, adathordozókat és dokumentumokat. A menekülttáborokban szíriai menekülteket szállásoltak el, a gyanú szerint az őrizetbe vettek az Iszlám Államnak dolgozhattak.

A Die Welt információi szerint a rendőrség hónapokkal ezelőtt azonosította a három férfit, miután jelzést kaptak feltételezhető dzsihadistákról. Ekkor indult a nyomozás, amelyben telefonokat hallgattak le, és megfigyelték a gyanúsítottakat.

Frissítés 1: A cikk megjelenése után a szövetségi legfőbb ügyészség közleményt adott ki, amely szerint 17, 18 és 26 éves szír férfiakat vettek őrizetbe, akiket azzal gyanúsítanak, hogy az Iszlám Államtól kapott útlevelekkel, több ezer dollár készpénzzel és mobilokkal indultak el Törökországon és Görögországon keresztül Németországba.

A csoport vezetője a legfiatalabb, 17 éves szír volt, aki fegyveres kiképzést kapott Rakkában, és októberben egy Szírián és Irakon kívül végrehajtandó műveletek irányításáért felelős IS-vezető előtt kötelezettséget vállalt arra, hogy két társával Európába utazik. A gyanú szerint megbízást kaphattak az Iszlám Államtól vagy további utasításra vártak. Konkrét merénylet tervéről azonban egyelőre nem tudnak a német hatóságok. Annyi azonban biztos, hogy telefonjaikon volt egy olyan program, amit a terrorszervezettel való kapcsolattartást biztosította.

Frissítés 2: A német belügyminiszter kedden napközben rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, hogy kapcsolatot találtak az őrizetbe vett szírek és a tavalyi novemberi, párizsi terrortámadás elkövetői között:

A miniszter szerint ugyanakkor a három szír fiatal az Iszlám Állam alvósejtje lehetett, készenlétben álltak, de nem volt konkrét megbízásuk terrorcselekmény elkövetésére.

Az Iszlám Állam alvósejtjeiről, a kiképzésük módjáról és európai terveikről ebben a cikkünkben írtunk részletesen:

Rovatok