Index Vakbarát Hírportál

Németországból védték meg Orbánt az EU-kirúgás ügyében

2016. szeptember 13., kedd 12:27

A német külügyminiszter, Frank-Walter Steinmeier azt nyilatkozta, hogy nem osztja luxemburgi kollégája véleményét, miszerint Magyarországot ki kéne rúgni az EU-ból, de legalábbis fel kéne függeszteni a tagságot. Erről a Reuters számolt be.

Steinmeier egy rigai konferencián azt mondta, "ez nem egy egyeztetett álláspont Európában". "Magyarországot figyelve megértem, hogy Európában néhányan kezdenek türelmetlenek lenni. De az nem az én személyes ízlésem szerint van, hogy egy EU-tagnak ajtót mutassak" - tette hozzá. 

Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter elfogadhatatlannak nevezte Asselborn szavait. Az MTI szerint azt mondta, lehetséges, hogy az unióban komolyabb szóváltásra is sor kerül, azonban a médián keresztüli üzengetés nem járul hozzá a közös munkához.

"Magyarország európai állam, uniós tagország és Ausztria szomszédja" - szögezte le Kurz, és aláhúzta: "tiszteletre van szükség, hogy ne kerüljön veszélybe az európai béke".

A cseh kormányfő, Bohuslav Sobotka azt mondta, jelenleg az EU jövőjéről folyik a vita, és a gátak további emelése, illetve a felhívás más tagállamok kizárására értelmetlen. "Európának együtt kell működnie és össze kell fognia".

A litván külügyminiszter szerint az országoknak egymással kéne beszélniük, nem egymásról, főleg nem nyilvánosan. Lett kollégája, Edgars Rinkevics pedig úgy vélekedett, hogy "az ilyen mondatok nem segítenek".

Jean Asselborn a Weltnek nyilatkozta, hogy a menekültek kezelése, a sajtószabadság és az igazságszolgáltatás helyzete miatt Magyarországot akár ki kellene zárni az EU-ból, mert a magyar álláspont aláássa az EU egységét. Szijjártó Péter gyorsan visszavágott, itt olvashatja a részleteket.

Rovatok