Index Vakbarát Hírportál

Döbbenetes állapotokat tapasztalt egy olasz újságíró a foggiai táborban

2016. szeptember 13., kedd 17:58

Angelino Alfano olasz belügyminiszter vizsgálatot rendelt el a dél-olaszországi Foggia mellett működő menekülttáborban, miután az olasz sajtó beszámolót közölt a táborban uralkodó állapotokról, írja az MTI.

A L'espresso című hetilap egyik újságírója, Fabrizio Gatti menekültnek adta ki magát, így mutatta be a tábort Hét nap a pokolban című cikkében. Ez egy „állami gettó”, ahol „állatokként kezelik az embereket”, írta.

A 636 férőhelyes táborban több mint ezer ember zsúfolódott össze. Többségük afrikai férfi, de nők és kiskorúak is vannak köztük. Nincs elég fekvőhely, az emberek a földön alszanak, nincs elég élelem és orvosi ellátás. Ha tűz ütne ki, nincs vészkijárat, amin kimenekítenék őket.

Az olasz fegyveres erők katonái és a rendőrség őrzi a tábort, ahova azonban a hatóságok be se teszik a lábukat. A tábort a nigériai bevándorlók uralják, akik nőket és gyerekeket prostitúcióra és rabszolgamunkára kényszerítenek a tábor körüli dél-olasz birtokokon, ahova a tábort övező rácsos kerítést kilyukasztva jutnak ki. 

A Puglia tartományban levő menekülttábor, amelynek lakói legalább félévet töltenek itt menekültkérelmük elbírálására várva, a harmadik legnagyobb Olaszországban. A cikkíró értesülései szerint a több mint ezer menekültkérőért a tábort működtető két olasz szövetkezet naponta fejenként 22 eurót kap az olasz költségvetésből, milliós bevételre téve szert.

A cikk szerzője, Fabrizio Gatti nem először ír tényfeltáró beszámolót az olaszországi migrációs helyzetről. Korábban iraki migránsnak tettetve magát megjárta az észak-afrikai embercsempész szervezetek útvonalait, bejutott a Lampedusa szigetén működő bevándorló-táborba és szintén migránsnak álcázva magát a pugliai ültetvényeken kizsákmányolt munkások életkörülményeiről is beszámolt.

Rovatok