Index Vakbarát Hírportál

Tényleg likvidálták az IS főpropagandistáját

2016. szeptember 13., kedd 06:42

Megerősítette az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet egyik vezetője, Abu Mohammed al-Adnani halálhírét az Egyesült Államok védelmi minisztériuma hétfőn – írta az MTI.

A közlés szerint al-Adnanival augusztus 30-án valóban végzett az őt megcélzó amerikai légicsapás. Washington aznap azt közölte, hogy csak valószínűsíti al-Adnani halálát, és még ellenőrzi, tényleg életét vesztette-e a terrorszervezet egyik fő irányítója és egyúttal szóvivője. Az Egyesült Államok annak ellenére is óvatos volt a bejelentéssel, hogy a terrorszervezet szócsövének tekintett Aamák hírügynökség már ugyanaznap este közölte al-Adnani halálának hírét, bár részletek ismertetése nélkül.

Másnap Moszkva is megszólalt magáénak mondva a harci dicsőséget. Közlése szerint orosz légicsapás végzett a szíriai Aleppó környékén az Iszlám Állam szóvivőjével.

Az amerikai védelmi minisztérium - névtelenséget kérő tisztségviselőjén keresztül - "viccnek" mondta az orosz bejelentést.

Al-Adnani az észak-szíriai Idlíb tartományból származott, és több mint egy évtizede felesküdött az Iszlám Állam elődjére, az al-Kaida nemzetközi terrorszervezetre. Ő volt az Iszlám Állam fő propagandistája, és ő jelentette be 2014 júniusában a "modern kalifátusnak" elnevezett állam megalapítását. Ő volt annak a stratégiának az irányítója is, amely Európában külföldi harcosok verbuválására és harcos sejtté szervezésére buzdított, illetve magányos elkövetőket bátorított önálló merényletekre.

Rovatok