Index Vakbarát Hírportál

Rekordösszegű katonai segélyt kap az Egyesült Államoktól Izrael

2016. szeptember 14., szerda 23:26

Izrael 38 milliárd dolláros segélycsomagot kap az Egyesült Államoktól védelmi célokra, erről írt alá megállapodást a két ország kormánya szerdán. Az AP hírügynökség szerint a megállapodás példátlan, mert

az Egyesült Államok még soha egyetlen országgal sem kötött ekkora összegű segélymegállapodást.

A 38 milliárdot tíz év alatt kapja majd meg Izrael, az összeget pedig  a2019-es pénzügyi évben kezdi majd folyósítani az amerikai kormány. Barack Obama egy közlemányben azt írata a megállapodásról: "Ez az elkötelezettség Izrael biztonsága iránt megingathatatlan, az izraeli nép jóléte és Izrael állam jövője iránti őszinte és tartós aggodalomra épül".

A megállapodást izraeli részről aláíró Jacob Nagel, az izraeli nemzetbiztonsági tanács elnöke azt mondta, az izraeli-amerikai szövetség sziklaszilárd, és hogy "Izraelnek nincs jobb barátja, megbízhatóbb szövetségese, fontosabb partnere, mint az Amerikai Egyesült Államok". 

A megállapodás aláírására hónapokig tartó egyezkedés után került sor, de megtörtént, annak ellenére, hogy Barack Obama elnök és Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő személyes viszonya évek óta feszült, és tovább rosszabbodott, amikor az Egyesült Államok megállapodott Iránnal az ország nukleáris programjáról és a gazdasági embargó feloldásáról. 

David Makovsky, a Washington Institute for Near East Policy szakértője az USA Todaynek azt mondta, a megállapodás különösen üzenetértékű, és azt jelzi, hogy bár Irán vagy Palesztína kérdésében nem ért mindig egyet az amerikai és az izraeli kormány, Izrael még mindig az Egyesült Államok legfontosabb szövetségese a Közel-Keleten.

Rovatok