Index Vakbarát Hírportál

Sarkozy bátran szembe megy a világ tudósaival

2016. szeptember 14., szerda 16:59

Erőset mondott az elnökválasztási kampányra készülő volt francia elnök, Nicolas Sarkozy szerdán egy üzletembereknek tartott konferencián, a jobboldali politikus ugyanis meg van győződve róla, hogy a klímaváltozást nem az emberi tevékenység okozza. Erre a következtetésre pedig kikezdhetetlen tudományos bizonyítéka van: 

Az éghajlat már évmilliárdok óta változik. A Szahara sivataggá változott, pedig akkor még nem is volt ipar. Aki azt gondolja, hogy mi változtattuk meg az éghajlatot, az igazán arrogáns.

A volt francia elnök azért olyan messzire nem ment, mint amerikai kollégái, akik a kongresszusba bevitt hógolyókkal és hasonló tudományos bizonyítékokkal kezdték ki azt a tényt, hogy van-e egyáltalán klímaváltozás. Sarkozy viszont még így is szembe megy a tudományos konszenzussal, a klímaváltozással foglalkozó tudósok 97 százaléka gondolja úgy, hogy igenis az emberi tevékenységjárul hozzá a most tapasztalható klímaváltozáshoz. 

Sarkozy korábban még nemhogy nem tagadta azt, hogy az embereknek köze van az éghajlatváltozáshoz, de 2009-ben, amikor még elnök volt, még klímaadót akart kivetni a nagyon szennyező országokból származó termékekre. Most viszont már nem elnök, csak szeretné, hogy pártja, a jobbközép Köztársaság Párt elnökjelöltje a jövő évi elnökválasztáson. 

Sarkozy ugyanazon a konferencián azon is kiakadt, hogy a média szerinte túl sokat foglalkozott a 2015-ben Párizsban tartott nemzetközi éghajlatkonferenciával, szerinte a pár héttel korábban történt párizsi terrortámadásról szóló hírek rovására. 

Rovatok