Index Vakbarát Hírportál

A képviselőház beintene Guantánamo bezárásának

2016. szeptember 15., csütörtök 21:44

Az amerikai képviselőház akadályozza a guantánamói börtöntábor bezárását, ugyanis olyan törvényt fogadott el, amely megtiltja a foglyok elszállítását máshova. A kubai területen lévő Guantánamo katonai támaszpontján a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után hozta létre a börtöntelepet még George W. Bush kormányzata, annak bezárása Barack Obama egyik fontos választási ígérete volt a 2008-as kampányban.

Az elfogadott törvény tervezetét Jackie Walorski, indianai republikánus képviselő nyújtotta be, és a képviselőház 244:174 arányban szavazta meg. A foglyok elszállítására vonatkozó tiltás az Egyesült Államok következő elnökének hivatalba lépéséig, vagy a 2017-es pénzügyi év nemzetvédelmi törvényének elfogadásáig érvényes (ha a törvényt az új elnök hivatalba lépése előtt fogadnák el). Tizenkét demokrata képviselő megszavazta a törvényt, négy republikánus viszont ellene voksolt. A voksolás után Walorski azt mondta, hogy a következő lépés az lesz, hogy a szenátus is így döntsön. Mindezzel együtt korántsem biztos, hogy a törvény életbe is lép, hiszen Obama elnök vétót ígért.

A republikánus képviselők azzal érveltek a törvény mellett, hogy a foglyok szabadon bocsátása veszélyezteti az amerikai nemzetbiztonságot, példaként említve, hogy két korábbi fogoly, akit Obama elnök bocsátott szabadon, bizonyítottan terrorszervezethez csatlakozott, írja az MTI.

Guantánamón még 61 foglyot őriznek, közülük húszat már tisztáztak, ők a szabadon bocsátásukra várnak. Barack Obama év elején sokadszorra ígérte meg, hogy ismét nekifut a guantánamói fogolytábor bezárásának, egyelőre lépésről lépésre próbált haladni azzal, hogy sikerült száz alá csökkenteni a fogvatartottak számát. Obamának van mozgástere, ami viszont befolyásolhatná az elnökválasztási kampányt. Még az sem teljesen kizárt, hogy utódja megválasztása után, az átmeneti időszakban próbálná felszámolni egy utolsó búcsúajándékként George W. Bush egyik kétes örökségét. Bővebben itt írtunk a fogolytáborról>>>

Rovatok